събота, 11 март 2017 г.

Морковена торта с орехи, кокос и портокалови корички






Ех, какъв ден само беше, събудих се със сълзи навън валеше точно в унисон с моето настроение. После се поспря и пак почна, та и аз така на сто пъти се разплаквах заради това, че не съм с моето момче на двадесетия му рожден ден.

Започнах да правя тортата и тя се заинати, това не става онова се обърка, пък накрая се получи доста хубава на вкус торта.

Дано е така и в живота на моя син, въпреки всички пречки и трудности, той да съумее да се мобилизира и мине през тях, да постигне целите си и никога да не се предава. 


Необходимите продукти: 2 яйца, 150 гр захар, 4 големи моркова (1 ч ч настъргани), 1 ябълка настъргана, 1/2 ч ч орехи, 1/2 кокос, 1 ч ч брашно,1/2 ч л бакпулвер, 1/2 ч л сода, 2 ванилии, 1/2 ч л канела, 2 с л портокалови корички от сладко, 100мл кисело мляко, 75 мл олио.

Смесете брашното със содата, ванилията, канелата, кокоса, орехите и бакпулвера. В друга купа разбийте яйцата със захарта и добавете олиото, портокалови корички и киселото мляко. Прибавете сухите съставки и накрая настърганите, моркови и ябълка. 

Разбъркайте добре с шпатула и резделете смаста в две тавички по 20 см диаметър.
Печете на 160-170 градуса до суха клечка, изпичат се бавно.

За крема: 2 яйца, 2 с л нишесте, 350 мл прясно мляко, 50 гр масло, 1 ванилия, 8 гр желатин .

Размийте нишестето и захарта в малко мляко и яйцата. Добавете ванилията. Прибавете горещото мляко в сместа и разбъркайте бързо. Върнете всичко в тенджерата и варете на тих огън до сгъстяване. След като отстраните съда добавете накиснатият желатин и маслото, бъркайте докато се разтопи. 
Завийте с фолио и оставете да се охлади напълно.

За меренга с маскарпоне: 2 белтъка, 100 мл вода, 200 гр захар, 250 гр маскарпоне. Сложете захарта и водата в тенджера и загрейте до 118 градуса. Ако нямате термометър, направете опит с капка в студена вода, трябва да не се разтваря. Разбийте белтъците и излейте на тънка струя захарния сироп, като гледате да сипвате върху белтъците, а не върху стените на съда. разбивайте още 5-10минути, докато сместа се охлади и меренга стане гладък и лъскав. Размесете маскарпонето за кратко и го смесете с меренга. една трета от полученият крем смесете с млечният. 

За сиропа: 150 мл вода, 80 гр захар, 1 с л сладко от портокалови корички.

Сложете всичко в касерола и оставете да заври.

За украса и панировка: портоклаови корички от сладко и препечени кокосови стърготини.


Сглобете тортата като започнете с единият блат на дъното на тортена чиния. Сиропирайте с четка и оставете да попие. Изсипете всичкия млечен крем и поставете втория блат. Сложете половината от меренга и заравнете с сладкарки гребен. Оставете за няколко часа в хладилнк. Отстранете ринга и измажете тортата отстрани с меренг. Панирайте с кокосови стърготини. Украсете по ваше желание. Аз направих малки охлювчета по ръба на тортата с кръгъл накрайник и на всяко сложих по едно парченце от портокаловите корички.

Да Ви е сладко! 


Ако Ви е харесала идеята споделете с бутоните под публикацията в любимата си мрежа.
Аз нямам търпение да я разрежа и веднага след снимките го направих, за да я пробвам.



П.С. И все пак денят завърши добре разбрах, че съм номинирана за втори път в годишните награди на Блоговодител в категория, "Сладко удоволствие" Сайта е отворен, можете да гласувате за мен, за което Ви благодаря предварително.

Няма коментари:

Публикуване на коментар