събота, 17 септември 2016 г.

Шоколадова торта



Благодаря на Танчето за идеята, за тази торта.
Така всеки начинаещ може да си направи торта без миксери, без лудо бъркане, без разделяне на белтъци и жълтъци, само с една бъркалка и две купи си приготвяте, сместа за блатовете за секунди. Печете ги в две или три тавички зависи, колко висока торта искате да направите. 


Необходими продукти: 280 грама брашно, 280 грама захар, 2 супени лъжици ванилова захар, 50 грама тъмно, натурално какао на прах, ¾ чаени лъжички сода за хляб, 1 чаена лъжичка бакпулвер, ½ чаена лъжичка сол, 2 големи яйца, 240 милилитра гъст айран, 180 милилитра растително масло, 240 милилитра вряща вода



Шоколадов ганаш: 200 милилитра млечна сметана, 250 грама тъмен шоколад, 
2 чаени лъжички екстракт от ванилия.

За крема: 600 мл прасно мляко, 3 яйца, 100 гр захар, 3/4 ч ч брашно, 1 ванилия, 1 желатин, 50 гр масло, 100 гр бял шоколад.

За украсата използвах пуканки от амарант.





Пригответе 3 тавички с диаметър 22-24 сантиметра. Намажете ги с мазнина и постелете на дъното им с хартия за печене. Ако нямате три тавички, можете да печете в една и съща, но да разделите тестото на три равни части и да го изпечете на три пъти. Времето за печене се увеличава доста, но пък ще сте сигурни, че имате перфектните блатове за тортата.





Включете фурната да загрява на 160⁰С. Така ще получите плоски блатове, подходящи за тортата. Ако температурата е по-висока, блатовете ще се надуят прекалено много в центъра и ще се спукат като кекс.

Поставете всички сухи съставки, брашното, пресятото какао, содата, бакпулвера, захарта и ваниловата захар в голяма купа, разбъркайте, докато се смесят много добре. 

В друга купа, разбъркайте яйцата, айрана и растителното масло. 


Прибавете ги към сухите продукти и разбъркайте добре. 

Накрая бавно добавете врялата вода на два пъти и отново разбъркайте внимателно до гладка консистенция.

Разделете тесто равномерно между тавичките и изпечете блатовете за около 30-35 минути всеки. Проверете с дървена клечка, трябва да излезе с няколко трохи по нея.

Извадете блатовете от фурната и ги оставете да се охладят за около 10 минути във формите, след което ги извадете върху решетки и ги оставете да се охладят напълно.



Направете ганаша, като начупите шоколада на малки парчета в удобна купа. 
Загрейте сметаната в микровълновата фурна или на котлона докато стане много гореща малко преди да заври, след което я изсипете върху парченцата шоколад. Покрийте купата с найлон за около 5 минути. Прибавете екстракта от ванилия и разбъркайте, докато получите гладък шоколадов крем. 


Когато блатовете са изстинали, поставете директно първият върху чиния за сервиране. 
Ако правите шоколадовата торта без белият крем : намажете с една трета от шоколадовия ганаш и поставете следващия, намажете отново. 
Ако сте решили да изпробвате моят вариант: сварете крем от млякото, яйцата, захарта и брашното. Добавете разтвореният желатин в горещият крем и разбъркайте. Добавете и маслото и шоколада, разбъркайте докато се разтопят. Сложете блата в чиния за торта поставете ринг около него и изсипете крема. Поставете вторият блат отгоре и сложете в хладилник за няколко часа. Отстранете ринга и завършете тортата, като намажете само отгоре или и отстрани с ганаш, както предпочитате.


Използвах този накрайник, за украсата. Правят се кръгове от вън на вътре.



Да Ви е сладко!


Ако ви е харесала тази идея споделете с бутоните под публикацията.


2 коментара:

  1. Неустоима! Ще споделиш ли как точно направи украсата, много е симпатична!

    ОтговорИзтриване
  2. Това са пуканки от амарант, в суха тенджерка се слага по лъжичка амарант и се захлупва за 20 секунди са готови. Ганаша се шприцова с плосък назъбен накрайник и се праави първо външният кръг и после към средата по малките доо центъра на тортата. Хубав ден :)

    ОтговорИзтриване