понеделник, 5 октомври 2015 г.

Най-добрата карамелена торта


Е това не ми се беше случвало - от бързане да занеса тортата за една приятелка забравих да я снимам. Сега ще чакам снимка от нея, ако и те я хапнат преди да я снимат ще има втори тур то се е видяло. Харесах си рецепта за блатовете от тук:
останалото си измислих сама.



Необходимите продукти: 3 яйца, 1 1/2 ч ч захар, 1/2 ч ч масло, 2 1/2 ч ч брашно, 1/2 ч ч олио, 2 с л ванилов екстракт, 1/2 ч л сода, 1 щ сол, 2 ч л бакпулвер,1 1/4 ч ч  прясно мляко.
За крема: 100 гр захар, 250 мл прясно мляко, 1/2пак  желатин, 50 гр масло, 2 ванилии, 1/4 ч ч брашно, 1 яйце, 1/2 ч ч нутела, 100 мл сметана, 100 гр шоколад.

Карамелизирайте захарта и сипете млякото с тенджерата да се разтопи карамела. От млякото, брашното и яйцето се сварява крем. До като е топъл се добавя маслото и накиснатия желатин, разделя се на половина и към едната половина се добавя Нутелата. Оставя се да се охлади. Към другата половина вече охладена се добавя разбит студен ганаш, който предварително се приготвя.

За хрупкавия топинг: 1 ч ч безсолни печени фъстъци, 100 захар, 30гр масло, 1/3ч ч овесени ядки. Разтопете захарта и сложете в нея маслото, след като се разтопи сложете и фъстъците и овесените ядки. Изсипете върху силиконова подложка да изстине напълно. Натрожете на ситно в блендер. 

За сиропа: 1 ч ч прясно мляко (180-200мл), 1/2 ч ч захар, 4 с л бейлис.
За сиропа също се карамелизира захарта и се изсипва млякото в нея да се разтопи. След това се добавя и Бейлиса.
Карамел за намазване 1/2 ч ч + 1/2 ч ч бита сметана.
печени фъстъци за украса.

От продуктите за блата се приготвя един блат с диаметър 25-27 см. Започнете с разбиването на маслото със захарта. Добавете олиото и яйцата едно по едно. След това на части добавете сухите съставки като редувате с прясното мляко. Печете на 180 градуса до суха клечка, оставете да се охлади напълно и разрежете на две половини. Поставете единият блат в чиния с ринг около него. Сиропирайте с карамеленото мляко с Бейлис. Сложете малко карамел смесен със бита сметана и залейте с шоколадовата половина от крема. Отгоре поставете вторият блат и отново сиропирайте с млякото, залейте с карамел смесен с бита сметана. Оставете да се стегне в хладилник. Отстранете ринга. Измажете тортата отстрани с втората половина от крема и шприцовайте големи рози по борда. В средата поръсете карамелизираните фъстъци.


Да Ви е сладко!


Още идеи:
http://www.easydessert.org/white-velvet-cake/


http://spicysouthernkitchen.com/southern-caramel-cake/


http://pickyin.blogspot.com/2011/08/best-birthday-cake.html


http://www.rockrecipes.com/the-best-yellow-cake-recipe-homemade-from-scratch/


http://www.rockrecipes.com/the-best-vanilla-cake/


http://letthebakingbeginblog.com/2014/04/marinas-birds-milk-cake/#_a5y_p=1619740


http://www.foodandwine.com/recipes/marble-cake-with-chocolate-frosting


Няма коментари:

Публикуване на коментар