вторник, 28 април 2015 г.

Торта с халва


Е няма как начесах си пръстчетата да я направя тази торта избрах я за рожденият ми ден. Вкус супер! Изядена за нула време! Препоръчвам я на всички, които искат различен и уникален вкус.
http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2015/04/halva-cake-recipe.html



Иска ми се да имам по-хубава снимачна полщадка, но уви се задоволявам с една лампа над работният ми плот. За това моля да ме извините но вечерните снимки не ми се получават добре.



За какаовия блат: 5 яйца, 3/4ч ч захар, 3/4 ч.ч.брашно,1/3 ч.ч. какао, 1/2 ч.л. бакпулвер, 
За сусамовия блат:4 белтъка, 1/2 ч.ч. захар, 1/2 с.л. царевично нишесте, 1/2 с.л. брашно, 1/2 ч.л. бакпулвер, 150 г сусам

За крема:4 жълтъка, 500 мл прясно мляко (аз използвах 50/ 50 сметана и мляко),3 с.л. брашно, 2 с.л. царевично нишесте, 1/2 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. масло, 200 г халва (тахан)


Започваме с приготвянето на шоколадовия блат. Разделяме белтъците от жълтъците и разбиваме белтъците със захарта на сняг.
Прибавяме един по един жълтъците, като продължаваме да бъркаме с миксера.Пресяваме брашното с бакпулвера и какаото. Добавяме на части и бъркаме с шпатула. Всичко трябва да става внимателно, за да не загубим от въздушността на белтъците. Прехвърляме в дълбока тавичка, с диаметър около 23-24 см. Предварително поставих на дъното кръг от хартия за печене, а стените на съда намаслих добре. Печем блата в предварително загрята фурна на 160 градуса за около половин час. Готовия блат оставяме да се охлади в отворената фурна, но на вратичката, за да не го "стресирам'" веднага на студено и да предотвратя възможността да спадне. След това извадаме от формата да се доохлади върху решетка.



Докато блатът се пече, можете да направите целувчено-сусамовия блат. Разбийте белтъците със захарта на твърд сняг. Прибавете постепенно брашното, нишестето, бакпулвера и сусама, смесени предвалително. 
Прехвърляме в същата тавичка, отново застлана с хартия за печене и печем на 180 градуса около 20 минути.
Най лесния начин за крем е на Йоли затова го направих така. Смесвам всички сухи съставки направо в тенджерата. Добавям млякото и разбърквам добре. После добавям и жълтъка и разбивам, слагам на котлона и бъркам докато се сгъсти. После добавям маслото и бъркам докато се стопи. Вместо халва сложих 100 бял шоколади 3 с л сусамов тахан.
Сглобяване на тортата: Първо разрязваме шоколадовия блат на две, слагаме едната част на дъното на тортена форма с подвижен борд. Разпределяме отгоре  половината от крема. Слагаме целувчения блат и втората част от крема и завършваме отново с шоколадов блат.

Украсата е по желание всеки може да украси по свой вкус. 

Аз направих още малко допълнителен крем с тахан и лешникова паста и измазах тортата отвън. Отстрани панирах с печени филирани бадеми а отгоре с карамел и сусам. 


Да Ви е сладко! 


Ако Ви е харесала рецептата споделете я с бутоните в която мрежа ви се иска!


Няма коментари:

Публикуване на коментар