събота, 11 април 2015 г.

Великденски зайчета от козуначено тесто


Не може да се нагледа и нарадва човек на такива вкусни зайчета.


Необходимите продукти: 3 яйца + 1 белтък, 200 гр заквасена сметана, 150 гр захар, 60 гр. масло + 40 мл олио, малка щипка сол, 25 гр прясна мая, кората на една мандарина (портокал) + 2 с л портокалов сок, 1 капсула есенция ванилия, 1 капсула есенция лимон или настъргана кора от един лимон, 750 гр брашно София мел за козунаци.

Събудете маята в сметаната и една лъжичка захар, добавете и 2-3 лъжички брашно. След 15 минути замесете тестото с останалите продукти като за последно оставете олиото и маслото. Когато сте омесили тестото започнете постепенно да добавяте маслото и след това олиото. Те ще направят тестото по-жилаво в началото а после по-меко.
Оставете да се отпусне тестото и леко да се навдигне. Разделете го на части колкото искате и оформете големи или малки козуначета зайчета.

 За очички сложете малки парченца от стафиди а за устни част от червена боровинка. За коремчето изберете плод по ваш вкус, може да е кайсия или ябълка, круша или друг плод.
Подредете в тавичка и оставете да се надуят по желание може да ги намажете с яйце или жълтък, ако не ги наръсете със пудра захар след изпичане.  Сложете в згрята фурна на 180 градуса и печете до златисто.  

Да Ви е сладко!
 Ако Ви е харесала рецептата споделете я с бутоните в която мрежа Ви се иска!


Няма коментари:

Публикуване на коментар