сряда, 12 ноември 2014 г.

Кралска медена торта




Срещнах преди време във Фейсбук " Кралска медена торта", но не си запазих точната рецепта и сега, като реших да я направя, отворих блога на Йоли, и си намерих почти същата рецепта.


 

Необходимите продукти: 
2 яйца, 
1 ч ч захар, 
3 с л мед, 
1 ч л сода,
1 ч л канела, 
80 гр масло, 
500 гр брашно плюс малко за точенето.

 

В тенджера се разбиват яйцата и захарта, добавят се и другите продукти без брашното. Бърка се и се загрява докато започне да променя леко цвета. Свалете от котлона и добавете брашното. Бъркайте с бъркалка и като стане много гъсто омесете на ръка. Внимавайте да не се опарите, ако е още горещо.
Разделете на 8 топки и разточете върху хартия за печене. Корите трябва да са с дебелина около 3 мм. Печете на 200 градуса до златисто внимавайте, че са тънки и лесно изгарят. За да ми е по лесно и бързо точа върху две хартийки, които непрекъснато сменям във фурната. Оставям ги една върху друга за да се охладят. След като се охладят леко ги изрязвам с ринг, за да са идеално кръглички. Изрезките ползвам за украса или за чашки с крем.



Крем: 
4 жълтъка, 
1 л прясно мляко, 
8 с л (с връх) брашно, 
2 ванилии, 
6 с л захар, 
1 ч ч сметана разбита на крем.


Разбиват се жълтъците със захарта и се прибавя 200 мл мляко. Добавете брашното и ванилията. Сместта се сгъстява след това по малко се прибавя и от останалото мляко и се разбърква до пълното му усвояване.

Хомогенната смес се слага на котлона и до сваряване на крема се бърка с дървена лъжица без прекъсване. Оставя се да се охлади. Смесва се с разбитата сметана.


Сглобете тортата, като редувате блат - крем; блат - крем докато свършат. Оставете я в хладилник да стегне. Добавете 6-7 с л лешников крем Нутела към останалия крем и измажете тортата отвън. Украсете по ваше желание. Аз използвах изрезките нарязани на ситно и шоколад.

 

Да Ви е сладко!

 




Приготвена още няколко пъти в различни варианти и допълнения !
С банани, шоколад и домашен специален мармалад по средата. 

 





С банани, шоколад и домашен специален мармалад по средата. 

 



С добавен 300 гр шоколад в крема и сметаната.

 


3 коментара:

  1. Ама наистина е кралска! Страхотна торта си направила, Любе. Страхотна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много беше вкусна Йоли, може би с подходяща украса ще я включа в менюто за Коледа или Нова година :) отново ти благодаря за супер рецептите които споделяш!

      Изтриване
  2. Невероятна е и интересна украса!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване