сряда, 12 ноември 2014 г.

Кралска медена торта




Срещнах преди време във Фейсбук " Кралска медена торта", но не си запазих точната рецепта и сега като реших да я направя, отворих блога на Йоли, и си намерих почти същата рецепта. 


Необходимите продукти: 2 яйца, 1 ч ч захар, 3 с л мед, 1 ч л сода, 1 ч л канела, 80 гр масло, 500 гр брашно плюс малко за точенето.



В тенджера се разбиват яйцата и захарта, добавят се и другите продукти без брашното. Бърка се и се загрява докато започне да променя леко цвета. Свалете от котлона и добавете брашното. Бъркайте с бъркалка и като стане много гъсто омесете на ръка. Внимавайте да не се опарите, ако е още горещо. 
Разделете на 8 топки и разточете върху хартия за печене. Корите трябва да са с дебелина около 3 мм. Печете на 200 градуса до златисто, внимавайте че са тънки и лесно изгарят. За да ми е по лесно и бързо точа върху две хартийки които непрекъснато сменям във фурната. Оставям ги една върху друга за да се охладят.След като се охладят леко ги изрязвам с ринг за да са идеално кръглички. Изрезките ползвам за украса или за чашки с крем.



Крем:4 жълтъка,1 л прясно мляко, 8 с л (с връх) брашно, 2 ванилии, 6 с л захар,1 ч ч сметана разбита на крем. 


Разбиват се жълтъците със захарта и се прибавя 200 мл мляко. Добавете  брашното и ванилията. Сместта се сгъстява след това по малко се прибавя и от останалото мляко и се разбърква до пълното му усвояване. 

Хомогенната смес се слага на котлона и до сваряване на крема се бърка с дървена лъжица без прекъсване. Оставя се да се охлади. Смесва се с разбитата сметана. 




Сглобете тортата, като редувате блат - крем; блат - крем докато свършат. Оставете я в хладилник да стегне. Добавете 6-7 с л лешников крем Нутела към останалия крем и измажете тортата отвън. Украсете по ваше желание. Аз използвах изрезките нарязани на ситно и шоколад.


Да Ви е сладко!






Приготвена още няколко пъти в различни варианти и допълнения !
С банани, шоколад и домашен специален мармалад по средата. 



С банани, шоколад и домашен специален мармалад по средата. 


С добавен 300 гр шоколад в крема и сметаната.

3 коментара:

  1. Ама наистина е кралска! Страхотна торта си направила, Любе. Страхотна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много беше вкусна Йоли, може би с подходяща украса ще я включа в менюто за Коледа или Нова година :) отново ти благодаря за супер рецептите които споделяш!

      Изтриване
  2. Невероятна е и интересна украса!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване