събота, 9 август 2014 г.

Торта "Шоко-шоко-фрут"


Лято е топло е и не ми се иска да правя тежки мазни торти, ще ми се да сътворя нещо свежо, ефирно и вкусно.
Торта измислена и сътворена на етапи, всичко което взех като теория на сладкарския курс трябва да се изпробва и на практика. Като е измишльотина и името и да е шантаво - какво ще кажете за "Шоко-шоко-фрут"? 
Сега сме във ваканция така че мога да направя всичко като домашна работа. Реших блата да е шоколадов и сиропа да е плодов, а после крема да е лек и най-накрая да е шоколадово-плодова отгоре. Плодове за свежест при всичкия този шоколад няма да са излишни. Ами залавям се да правя пък, ако излезе нещо вкусно ще ви кажа, а вие си я направете и си похапнете.


За блата: 6 яйца, 150 гр захар, 180 гр брашно, 25 гр какао, 40 мл вода, 1 ч л инстантно кафе, 1 ванилия.
Смесете и пресейте какаото и брашното. Размийте кафето във водата.
Разделете белтъците от жълтъците, разбийте белтъците с 2/3 от захарта и жълтъците с останалата захар. Оставете миксера вече не ви трябва, бъркайте с шпатула. Добавете ванилията и започнете да смесвате двете смеси, като постепенно добавяте и сухите съставки.  Накрая добавете и кафето.
Печете на 180 градуса във форма за торта с подвижен борд. Сложете си хартия на дъното лесно се вади и след като извадите оставете да се охлади напълно с хартията, така няма да изсъхне. Разделете хоризонтално блата на две и започнете сглобяването. 
Сложете едната половина в формата с подвижен борд. Трампирайте с сироп долния блат, но не прекалявайте, за да не се разпадне после. Залейте с пудинга, отгоре сложете втория блат трампирайте и оставете в хладилника да стегне. Залейте с желето с плодове и отново в хладилника за една нощ.



За сиропа: сока от един ягодов компот, 1 ч захар.
Оставете го да ври 5 минути и готово имате ароматен сироп. 


За крема: 1 пак шоколадов пудинг, 500 мл прясно мляко, 100 гр натурален шоколад, 5 с л захар.
Сварете пудинга според указанията, отместете от котлона и добавете шоколада на парченца.



За декорация: 200 мл млечна сметана, 100 гр шоколад.
Затоплете сметаната добавете шоколада на парченца и бъркайте докато се стопи напълно. оставете в хладилник. Разбийте охладения ганаш с миксер и е готов за украсата. 
За желето: 1 купичка ягоди, малини , 1 праскова, 200 гр захар, 25 гр желатин, 600 мл вода или сок от компот.
Малините сложете да се замразят във фризера, подредете ги в кутийка да не залепват една за друга. Когато ги добавите в желето ще са целички и красиви.
Сложете ягодите със захарта да постоят, добавете водата и сложете на котлона като се стопи захарта веднага махнете от котлона и добавете прасковата нарязана на ситно. Добавете накиснатия желатин и оставете на страна да се охлади малко. Като се охлади до стайна температура сложете малинките и оставете в хладилник да започне да стяга. Залейте тортата с желето и отново оставете в хладилник. 
Украсете с шоколадовия ганаш и и се насладете с чаша шампанско и любим човек. 



Да Ви е сладко!



ВКУСНОООООО!



1 коментар:

  1. Сигурна съм,че е вкусно :) Радвам се,че те намерих отново :) Поздрави

    ОтговорИзтриване