неделя, 6 май 2018 г.

Сиренка с квас



За тази чудна сиренка използвах едно чудно брашно, което ми донесе моя кум преди време. Погледнах, че пише бяло брашно и 10 %протеини и реших, че ще го меся въпреки, че го препоръчват за сладкиши и е дадена рецепта за кекс. Незнам дали е скъпо или евтино, но е хубаво толкова нежно тесто се получи, че ми се искаше да не спирам да си го разтягам и сгъвам.




Необходимите продукти: 3 жълтъка, 1 яйце, 1 ч ч кисело мляко, 1 ч л сол, 1 ч л захар, 70 гр масло, 500 гр бяло брашно, 120 гр квас.

Който незнае как да си направи квас и е от Пловдив мога да му дам да си го поддържа. 
Който иска да си захване сам, може да погледне тук, тук или тук( това е една много стара моя публикация когато се захванах да правя квас за пръв път). Важно е да знаете, че може да си захванете квас от всякакво брашно. Може да си направите и дива плодова мая, това за мен е най лесния начин да си направиш квас. Плодовете съдържат захари които ферментират и става лесно и бързо, а аромата е невероятен. Подходящ е за козунаци кифлички и всякакви хлябове. 

За плънката: 100 гр крема сирене, 150 гр краве сирене, масло 20 грама, яйце за намазване.

Ако сте месили хляб с квас знаете, че процедурата е малко дълга, но резултата е вълшебен. Тук със сиренката тестото се приготвя по същия начин. Автолиза, 30 минути след което добавям кваса и омесвам добре. Отново почивка 30 минути и добавяне на солта. Омесвам добре и 30 минути почивка. След това правя две разпъвания през 30 минути. Накрая сеполучи прекрасно гладко нежно тесто.



Оставих го за няколко часа да втаса и го разделих на 4, аз всяка четвъртинка отново на 4.



Оформете топчете и във всяко топче сложете по лъжичка от плънката и масло колкото грахче.

Подредете топчетата и ги намажете с олио. Оставете да втаса намажете с яйце и печете на 180 градуса. 


Поднесете с айрян или кисело мляко, или кой с каквото харесва. Ето я пухкава и супер вкусна.


Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар