понеделник, 27 ноември 2017 г.

Хлебчета с четири вида брашно



Бързите хлебчета на Катето, при мен с малко добавки  и по-малко квас, много вкусни.

Необходимите продукти: 450 гр вода, 150 гр квас левито мадре (бял твърд квас), прясно освежен,  450 гр бяло брашно , 50 гр ръжено брашно, 50 гр пълнозърнесто пшенично брашно, 50 гр Семола (брашно от твърда пшеница), 15-20 гр сол, 2 с л зехтин 3 с л кисело мляко. 


 Замесете водата и брашната и оставете за 30 минутна автолиза. Добавете кваса и омесете, оставете 30 минути. Може да накъсате кваса във водата, и да оставите 5 минути да се размекне, след това добавете брашната и омесете добре. След това добавете солта, омесете и оставете пак 30 минути почивка. Направете 3-4 разпъвания на тестото и оставете на топло за втасване. След това оформете  тестото на леко набрашнена повърхност, разделете на две части оставете да починат 30 минути, покрити с кърпа. Приготвих две кърпи и две купи, в които ще втасват, набрашнете кърпите с оризово брашно. Оформете двете теста отново и сложете в купите с кърпите за финално бавно втасване на студено, в хладилник. Непосредствено преди печене всяко хлебче обърнете върху тавичка с хартия за печене и му направете срезове с бръснарско ножче.
Сложете купичка с вода във фурната.
Печете под капак за 20 минути на 240 градуса и 20 минути без капак на 190 градуса. Като махнете капака напръскайте с вода няколко пъти.


Да Ви е сладко!

Ако решите да направите хлебчето няма да съжаляявате.
Споделете с бутоните под публикацията в любимата си мрежа!

2 коментара:

  1. Прекрасен хляб, Любче! ще го опитам! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Люси, аз си правя вече няколкоп пъти и си изпробвам различни комбинации брашна. Поздрави!

      Изтриване