събота, 11 юни 2016 г.

Да живее бирата!



Какво да направя с две бири?!?


Трябва да измисля нещо вкусно и неустоимо, но аз не пия, не знам специфични неща за бирата и съм затруднена в избора на рецепта. Винаги съм се чудила на хората които казват -Ох, как ми се пие една студена биричка! - и лигите им текват по някоя изпотена чаша бира. 
Предизвикателството си е предизвикателство за всеки особено за един готвач, сладкар и пекар.


Няма как доверявам се на изпитена рецепта, която от доста време подминавам в нета, но изглежда чудесно:


Пък и нали знаете моята страст към сладкишите... няма как да започна с друго бирената ми поредица.


Необходимите продукти: 226гр масло, 1 ч ч тъмна бира, 2 ч ч брашно, 2 ч ч захар, 1 ванилена шушулка, 1/2 ч л сол, 3/4 ч ч какао, 1/2 с л сода,3/4 ч ч заквасена сметана, 2 яйца. 


Сложете бирата и маслото в малка касерола да заври леко. Добавете какаото и разбъркайте добре. Оставете да се охлади леко.
Смесете сухите съставки в голяма купа. Разбийте яйцата със заквасената сметана в купата на миксера. Добавете бирената смес и разбийте до хомогенност. Добавете сухите съставки на части. Изсипете в подготвена форма за кекс и печете на 170 градуса около 50 минути. Моята форма ми се видя малка за цялата смес и реших да изпека и няколко мъфина за децата.


Докато се пече  си пригответе и карамелената заливка.
5 с л масло, 1/2 ч ч кафява захар, 1/3 ч ч сметана, щипка сол, 2/3 ч ч пресята пудра захар.



Сложете всички продукти без ванилата и пудрата захар в касерола и сложете да заври. Отсртанете и добавете ванилията и половината пудра захар. Продължете да бъркате и добавяте пудра захар докато получите желаната консистенция. 



Сега да си презная, няма да подминавам рецептите с бира!



Оставям и оригиналната рецепта за тези, които желаят да четат на английски:

Prep time:  
Cook time:  
Total time:  
Serves: 10
An ultra rich chocolate cake made with Guinness Stout topped with a salted caramel glaze.
Ingredients
Cake
  • 1 cup Guinness Stout
  • 2 sticks Butter
  • ¾ cup Unsweetened Cocoa Powder
  • 2 cups Flour
  • 2 cups Sugar
  • ½ tablespoon Baking Soda
  • ½ teaspoon Salt
  • 2 large Eggs
  • ¾ cup Sour Cream
  • 1 teaspoon Vanilla Extract
Salted Caramel Glaze
  • 5 tablespoons Butter
  • ½ cup packed Dark Brown Sugar
  • ⅓ cup Heavy Cream
  • Pinch Salt
  • ¼ teaspoon Vanilla Extract
  • ⅔ cup Powdered Sugar,sifted
Garnish
  • Pinch of Fleur de Sel
Instructions
  1. Preheat oven to 350.
  2. Spray or grease bundt pan. Sprinkle some flour in the pan, hold it over a sink, and turn and tilt the pan to distribute the flour evenly. Then invert the pan and tap out the excess flour to prevent a buildup of grease and flour on the finished cake.
  3. In a medium saucepan over medium heat, bring the Guinness and butter to a light boil, add the cocoa powder and whisk until smooth. Remove from heat and set aside.
  4. In a large bowl, whisk flour,sugar,baking soda and salt.
  5. In another bowl, using an electric mixer, beat together the eggs, sour cream and vanilla.
  6. Add the butter/Guinness mixture to the sour cream mixture and beat until just incorporated.
  7. Add the flour mixture and beat until just combined.
  8. Then using a rubber spatula, lightly fold the batter to make sure there are no pockets of flour.
  9. Pour into bundt pan.
  10. Bake for 55-60 minutes or until a toothpick comes out with only a few crumbs.
  11. Allow to cool in pan for 10 minutes.
  12. Then cool completely on rack before.
  13. Cover in plastic wrap and place in the fridge overnight (the cake seems to taste better the next day).
Salted Caramel Glaze
  1. In a medium saucepan, bring the butter, dark brown sugar, heavy cream and salt to a rolling boil, stirring constantly.
  2. Boil for ONE minute, stirring constantly.
  3. Remove from heat, stir in vanilla extract.
  4. Add about ½ cup of the powdered sugar and whisk until smooth.
  5. Continue to whisk in powdered sugar by the tablespoon until you reach your desired consistency.
  6. Remove the cake from the fridge, place on a cake plate and pour the salted caramel glaze over the top.
  7. Sprinkle the Fleur de Sel over the glaze.
Не подминавайте тази капачка! 


Да Ви е сладко!

Сигурна съм че който си приготви това сладко удоволствие, ще се влюби в него! И вие от Блоговодител да не си помислите, че е обикновен кекс, не е :) 
Споделете го с бутоните под публикацията!

Следете всичко от мен тук харесайте страничката ми и готово!

2 коментара:

  1. Здрасти! Чуден е кекса, правила съм подобен с тъмно пиво с боровинки, ще опитам и този:)
    Харесвам много блога и рецептите ти, и останах много приятно изненадана от елегантната дама, която го списва - надникнах при снимките на блоговодител. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за милите думи, за мен е радост да чуя че хората харесват блога ми. Така се чувствам укрилена за още часове в кухнята и си казвам ето заслужама си. Не е работата само да се натъпчем :) Лека вечер!

      Изтриване