неделя, 3 април 2016 г.

Шарен козунак на конци - стъпка по стъпка





https://www.facebook.com/lubka.gecheva/videos/1306640702686178/

Лесен, вкусен и на конци! Какво повече да се иска от един козунак? Запрятайте ръкави, защото започваме.




Необходимите продукти: 3 яйца, 150 гр захар, 200 мл прясно мляко, 20 гр масло, 50 гр мас, 60 мл олио, 20 гр прясна мая, 600 гр брашно, 2 ванилии, кората на един лимон, 1 с л какао, 1 с л ром.


За плънка шоколад на топчета.
За намазване 1 яйце.
Навлажнена захар и филирани бадеми за поръска.



Използвайте  помощта на миксер с бъркалките за тесто, може да ползвате и машината за хляб или да си го омесите на ръка.
Активирайте маята с малко от затопленото предварително мляко с лъжичка захар и 2-3 лъжички брашно за рядка каша. Докато си приготвите останалите продукти маята ще стане готова. 

Разтворете захарта в топлото мляко докато се стопят кристалчетата. Добавете яйцата, лимоновата кора, ванилията и половината от олиото и шупналата мая. Започнете да прибавяте брашното на части и бъркайте с бъркалките за тесто  докато тестото се отлепи от съда и се оформи като топка в средата.  Отнема не повече от 10 минути, може и в машина за хляб.  Тестото трябва да е меко на пипане и да не лепне.  Добавяйте малко по малко и останалото олио, като продължавате омесването. В процеса на омесване се виждат конци в тестото.


 Готовото тесто изсипете на мазен плот и с мазни ръце го сгъвете и разтегляте няколко пъти в една посокаРазделете тестото на две чаасти и сложете какаото в едната. Сложете в купа и оставете да втаса, за около 30минути. Извадете го и пак го нагънете и разтеглете няколко пъти в същата посока, оставете да втаса 30 минути. За този козунак втасването е два пъти, като тесто и един път оформен. След като е втасало втория път е време да го оформите. Имате две теста бяло и кафяво.



 Оформете фитили, като отново спазвате същата посока на разтягане на тестото. 
 Ако обичате по-сладки козунаци, сложете сладка плънка, не увеличавайте захарта, защото голямото количество захар в тестото го прави по-сбито и пречи на втасването. Оформете козунака, като топка или дълга плитка. Преместете го в съда, в който ще се пече и го оставете да  удвои обема си. Внимавайте да не превтаса, тогава и плетката се разлива и конци няма. За процесите на втасване можете да си помагате с фурната включена да загрее на 50 градуса и изключете след това. Намажете с яйце и поръсете с филирани бадеми и  влажна захар. Изпечете козунака на 170 градуса за около час, но това зависи от дебелината и фурната. Може да покриете козунака с хартия или фолио, по време на печенето, ако започне да се препича коричката. 













В този вид втсва във фурната докато удвои обема си но отново внимавайте да не превтаса!



Втасал вече и готов за печене. Печете на 170-180 градуса без вентилатор, ако се зачерви бързо се покрива с хартия и се намаля до 165градуса.





Да Ви е сладко! 



Ако Ви е харесало шареното козуначе направете си го и споделете с бутоните под публикацията.




8 коментара:

  1. Мнохо апетитен козунак! Станал е страхотен!

    ОтговорИзтриване
  2. Иха...красота...то не конци, ами ластици направо...чуден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много конци бяха наистина, моята кума каза че е като пишмание. Приятен ден!

      Изтриване
  3. изглежда лесно и вкусно, много благодаря

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесен козунак!!!
    От тази рецепта 2 козунака ли излизат? Виждам 2 във фурната :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да два големи или три по-малки :)

      Изтриване
    2. Благодаря ти много!
      Весели приготовления за Празника!

      Изтриване