понеделник, 28 септември 2015 г.

Кекс с ябълки , орехи и канела




След една страхотна среща с кулинарни блогъри от цялата страна, как да не ти се прииска да твориш. Видях същата страст и любов към кулинарията в очите на тези хора каквато аз самата изпитвам. Чух  за техните мисли и преживявания около готвенето и блогърстването, които са толкова близки до моите, да не кажа почти същите. Например бележка "Не пипай, не е снимано!"  или реплика на домашните " Наснима ли го вече" , " Може ли вече да си хапна", "Свърши ли фотосесията". 
Голямо приключение си е това, който не вярва може да се пробва, близките му или ще са супер доволни или ще започнат да използват същите фрази, като тези по горе.  Но в крайна сметка ще си хапнат и ще искат да се повтори, потрети и тн. така че ще ви простят, че сте ги накарали да почакат.



Необходимите продукти: 4 яйца, 400 гр захар, 1 ч л канела, 1 ч ч орехи, 3 ябълки, 10 гр бакпулвер, 1 ванилова захар, 2 1/2 ч ч брашно, 150 мл прясно мляко, 1 ч л лимонова кора, 100 мл олио. 


За гарнитура: 200 мл прясно мляко, 1 яйце, 70 гр захар, 1/4 ч ч брашно, 1 ванилия, 1/2 ч л лимонова кора, 1 желатин, 30-40 гр масло, 50 гр бял шоколад, 100 мл млечна сметана, няколко листа портокалова мента, 1 с л мед.


За да направите крема смесете яйцето със захарта и брашното. Сложете млякото в малка тенджерка да се загрее. При непрекъснато бъркане изсипете яйчената смес при млякото. Върнете на котлона и бъркайте докато се сгъсти. Добавете лимоновата кора и ванилията. След като крема е сварен добавете маслото и белият шоколад, бъркайте докато се разтопят. Накиснете желатина в студена вода и го добавете в топлият крем. След като изстине напълно разбийте сметаната на гъст крем и я смесете с крема. 


Разбийте яйцата със захарта и ваниловата захар. Добавете олиото и след това брашното с бакпулвера и млякото на части, като ги редувате. Накрая добавете орехите, лимоновата кора, канелата и ябълките. Изсипете в кексова форма с дупка в средата. Намажете я с масло и поръсете с брашно. Печете на 180 градуса до суха клечка. След като изстине кекса поднесете парчетата с крема и портокалова мента. 


Между другото в момента има промоция на ябълки в Метро.


Да Ви е сладко!



Ако Ви е харесало моето предложение споделете с бутоните под публикацията.




Няма коментари:

Публикуване на коментар