
Тази торта ме чака от доста време да се наканя да я направя. Видях я за пръв път тук: http://sladkoisoleno.blogspot.com/2012/01/blog-post_04.html и си запазих линк към публикацията на Веси. Сега след като е вече в хладилника и се охлажда съм много щастлива, защото обещава да е много вкусна.

Необходимите продукти за блата: 2 яйца, 100 гр захар, 80 гр брашно, 1 ч л бакпулвер, сок от компот за сиропиране.
Яйцата и захарта се разбиват с миксер, добавя се внимателно брашното с бакпулвера, тестото се излива във форма с диаметър 26 см и се изпича на 170-180 градуса до леко порозовяване. Охлажда се добре, поставя се в ринг и се сиропира с компот.
За крема: 5 яйца, 1 ч ч захар, 125 гр краве масло, 1/2 ч ч прясно мляко, 1 с л брашно, 20 гр желатин.
Желатина се накисва в малко вода, да набъбне, след което се разтопява на водна баня.
Жълтъците, половината захар и брашното се разбъркват с млякото и се сваряват на водна баня до гладък гъст крем при непрекъснато разбъркване с тел. Когато крема изстине до стайна температура, към него се добавя разбитото на пяна масло и се доразбива с миксера.
Белтъците се разбиват с останалата захар до твърди връхчета. Смесват се жълтъчния крем, белтъците и разтопения,охладен желатин. Сместа се излива веднага върху приготвения блат и се заравнява. Поставя се за 1 час в хладилник да стегне.


За глазурата: 150 гр шоколад, 50 гр краве масло, 2 с л прясно мляко.
Няма коментари:
Публикуване на коментар