събота, 18 януари 2020 г.

Вита лимонова торта







За разлика от много други рецепти които отлежават доста преди да видят домашната ми кухня, тази беше направена веднага след като я видях. Идеята е от тук, крема е малко по-различен по мой вкус. Крайният резултат е супер нежна ефирна консистенция на платката, лек крем и аромат на лимони.


Необходимите продукти: 
5 яйца, 
70 гр захар, 
70 гр олио, 
50 гр брашно, 
лимонова кора, 
лимонова есенция пожелание.
За крема: 
250 гр сметана,
 150 гр маскарпоне, 
300 гр заквасена сметана,
6 с л пудра захар, 
лимонова кора ,
 лимонова есенция по желание(може и лимонов ликьор), 
2 с л лимонов сок. 
Лимоново сладко или пресни лимонови резенчета за украса.


Разделете белтъците от жълтъците и разбийте белтъците със захарта на гъст сняг. Добавете жълтъците един по един и внимателно ги разбийте на ръка. Добавете олиото и лимоновата кора, леко разбъркайте. Накрая на части добавете брашното и разбъркайте.
Печете в тава с размери 35:35 см на 180 градуса за около 12-15 минути, не препичайте!



Нарежете платката на 5 см ленти, намажете с крем и навийте на руло една лента изправете рулото в средата на чинията за сервиране и около нея навийте следващата кора, продължете навиването с всички кори. Притиснете леко, за да се стегнат една към друга лентите и измажете тортата с крем отгоре и отстрани. Украсете с крем и лимоново сладко, може да използвате и линови резенчета.


Да ви е сладко!



Ако ви е харесала рецептата направете си я и споделете с бутоните под публикацията!


Можете да следите всички рецепти и на страничката ми във Фейсбук. Намеретеме и тук https://www.instagram.com/gechevalubka/ следете за новости и рецепти.




Няма коментари:

Публикуване на коментар