неделя, 26 януари 2020 г.

Хрупкав тарт с шоколадов мус и банани



Определено бих избрала този десерт за вкусен завършек на който и да е празник. Не отстъпва по вкусотия на която и да е торта. И как да отстъпи я вижте само какво има вътре.


Необходимите продукти: 
За тестото:
 1 яйце, 
100 гр пудра захар, 
125 гр масло,
 250 гр брашно, 
ванилия, 
50 гр бадемово брашно.


За намазване на тарта: 100 гр тъмен шоколад


За карамела: 
100 гр захар, 
50 мл сметана, 
3 с л масло. 
Сложете захарта в касерола и разтопете до светъл карамел, добавете сметаната и след като се разтопи добре всичко сложете и маслото. Изключете котлона и бъркайте докато всичко стане гладка и лъскава смес.


За муса: 
500 мл сметана, 
300 гр тъмен шоколад, 
4 листчета желатин, 
1/2 ч ч лешникова паста.
Затоплете 300 мл от сметаната, прибавете шоколада и бъркайте до получаването на гладка и лъскава смес. Добавете предварително накиснатият желатин и разбъркайте. Охладете на стайна температура. Разбийте останалата сметана на гъст сняг и прибавете към 2/3 от ганаша.Разбъркайте но не съвсем за да се получи мраморен ефект. Остналият ганаш ще подсили шарките на муса.


За гарниране: банан и круша поширана в коняк и ванилен захарен сироп, филирани бадеми за поръсване и за плънката.
Изберете по-твърда круша, нарежете я на парченца и сложете в тиган с малко ванилов захарен сироп и коняк. 




Предполагам, че от толкова снимки вече ви е ясно какво и как, но на кратко пак да ви кажа някои неща по направата.





За тестото можете да процедирате по лесният начин в робот. Слагате маслото студено и на кубчета, пудрата захар и част от брашното. Направете го на трохи и добавете яйцето и ванилията. Разбийте за кратко и добавете бадемовото брашно и останалото брашно.
Извадете и оформете направо в съда за печене като притиснете добре.
Печете на сляпо с тежест, за да не се навдигне дъното и да си остане хубав борд.
 Аз ползвам фасул, който слагам върху хартия за печене.
Фурната се загравя до 180 градуса пече се с тежестта около 20 минути и след това се маха за да се зачерви дъното.




 За намазване на основата, разтопете шоколада на водна баня и след като се охлади намажете основата.



След като се втвърди шоколада се подреждат бананите и крушите. Заливат се с карамел и се поръсват печени филирани бадеми. Накрая се изсипва муса, оформят се шарките и се поръсва с печени филирани бадеми.




Да ви е сладко!




Ако ви  е харесала идеята за този тарт направете си го и споделете с бутоните под публикацията.  Може да следите всички рецепти и на страничката ми във Фейсбук. Намеретеме и тук https://www.instagram.com/gechevalubka/ следете за новости и рецепти.







Няма коментари:

Публикуване на коментар