петък, 31 януари 2020 г.

Торта Гараш




Класика! Шоколад! Вкус!


Всичко е много познато и много непознато. Точна рецепта за Торта Гараш, едва ли някой знае, но има много вкусни версии, които спокойно могат да се наредят до оригинала. Рецептата съм си събрала от тук-там, техники от там-тук и ето това е резултата.

Ето как я правя аз.


За блатовете: 
8 белтъка, 
220 гр орехи,
 200 гр захар,
 2 с л брашно, 
натурална ванилия. 
Всички продукти се разбъркват с лъжица и се оставят в хладилник да престоят 24 часа. На намаслена тава или хартия за печене се поръсва с брашно. Очертава се кръг с помощта на ринг. Сместа се разделя на 4 равни части и се растила с шпатула до очертанията на кръга. Пекат се във фурна загрята до 220 градуса до порозовяване. След като се охладят се изрязват с ринг, за да се отстранят кривините.

За крема: 
350 мл сметана, 
350 гр тъмен шоколад 70%, 
8 жълтъка,
4-5 с л захар. 

Разбийте жълтъците със захарта на водна баня. Махнете от водната баня и охладете леко. затоплете сметаната и залейте шоколада, бъркайте докато се получи гладка и лъскава смес. Смесете с жълтъците и разбъркайте добре.

За измазване:
100 гр тъмен шоколад поне 65-70%, 
100 мл сметана.

За заливката: 
150 гр тъмен шоколад поне 65-70%, 
4-5 с лолио.

За украса нарязан шамфъстък и шоколадови украси. 


Сглобете тортата, като сложите един от блатовете на подложка или чиния за торта. Сложете ринг около него, намажете 1/4 от крема. Сложете следващ блат и процедирайте така с всички. Завършете с крем, оставете в хлаилник да стегне.

Отстранете ринга и измажете тортата с ганаш. 

Залейте с разтопен шоколад и украсете по ваше желание.


Да ви е сладко!


Ако ви е харесала тази рецепта споделете с бутоните под публикацията. Можете да следите всички публикации и на страничката ми във Фейсбук. Намеретеме и тук https://www.instagram.com/gechevalubka/ следете за новости и рецепти.



3 коментара: