петък, 22 март 2019 г.

Шоколадова торта с череши амарена и коняк


Тази торта беше специална, за един  много обичан млад татко и съпруг.
Толкова много харесвания си спечели, че реших да я включа и в блога. Рецептата е комбинация от други торти и малко измислици от мен.
Тортата беше за 30 парчета така, че аз правих почти тройна доза, сега ще ви напиша доза за ~12 парчета.


Необходимите продукти за блата: 
2 яйца, 
400 гр захар, 
2 ч ч брашно,
 3/4 ч ч какао, 
 200 мл прясно мляко, 
100 мл олио,
 200 мл кафе, 
натурална ванилия, 
1 ч л бакпулвер, 
2 ч л сода, 
щипка сол.

За крема: 
500 гр маскарпоне, 
150 гр тъмен шоколад,
 300 мл сметана. 
Допълнително: 
4 с л течен шоколад Nocciolata, 
череши амарена,
 коняк.
 За измазване: 
150 гр тъмен шоколад, 
150 мл сметана.
 Направете ганаш и оставете да се охлади напълно, след това го разбийте леко.

За заливане: 100 гр тъмен шоколад, 
2- 3 с л какаово масло( може да се ползва и олио).



Пригответе си форма за торта с диаметър ~23см, сложете хартия на дъното и намажете с масло.
За блата се разбиват яйцата със захарта, добавят се  течните съставки без кафето и се разбърква леко. Добавят се сухите съставки на части и се бърка с шпатула. Накрая се добавя горещото кафе.
Пече се на 170 градуса до суха клечка.
Оставете да се охлади напълно преди да разрежете блата. Щом се охлади може да разрежете на 3 равни части.

За крема стоплете 100мл сметана и сложете шоколада да се разтопи в нея. Оставете да се охлади напълно и след това смесете с маскарпонето. Бъркайте на ръка с шпатула. Накрая добавете разбитата сметана. 

Сглобете тортата като започнете с блат в подходяща чиния. Сиропирайте леко със сироп от черешите смесен с коняк и малко вода. Сложете 1/3 от крема и заравнете. Отгоре сложете черешите и напръскайте с разтопен течен шоколад. Продължете по същия начин с втория и третия блат. Завършете с крем и оставете да се охлади. Измажете с разбит шоколадов ганаш и залейте с разтопен шоколад. Украсете по ваше желание. 


Да Ви е сладко!


Ако ви е харесала тази рецепта направете си я и споделете публикацията с бутоните под нея.


2 коментара:

  1. Любче, много красива торта и вярвам толкова е, и вкусна!
    Поздравления за перфектната изработка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Хриси, аз не я опитах, но казаха, че била супер.

      Изтриване