неделя, 31 март 2019 г.

Тарталети с франджипан и пухкав крем




Нещо вкусно ...


хрупкаво, с крем, с ядки и франджипан :) ммммм нямам думи!



Леко преработена рецепта за вкусни тарталети. Включих любими съставки, както и да се старая да правя по-диетични, здравословни и тн. десерти, от време на време ми се иска и нещо бомбастично с масло, захар, шоколад и тн. И все пак за тези, които желаят , може да замените бялото брашно с пълнозърнесто.


Необходимите продукти: 
1 яйце, 
125 гр масло, 
230 гр бяло  брашно, 
1 ч л натурална ванилова захар, 
40 гр захар.

За франджипана: 
50  гр бадеми, 
50 гр марципан, 
50 гр бадемов тахан Белун
100 гр захар, 
50 гр масло, 
1 яйце. 

За крема: 
1/2 ч ч течен шоколадово-лешников крем Nocciolata, 1 с л лешников тахан Белун,
 150 гр маскарпоне, 
150 мл сметана, 
3 с л дулче де лече.

За украса: запечени нарязани бадеми, шоколадови стърготини, топчета или гитер. 


За тестото сложете в робот брашното захарта и маслото, разбийте докато стане на пясък. Добавете яйцето и ванилията и разбийте отново. Получава се сухо тесто, което се рони. В намазани с масло формички оформете с пръсти тънък слой около 5 мм. и по бордовете. 

В кухненски робот сложете бадемите и захарта, разбийте на ситно, но не на крем. Добавете марципана, тахана и отново разбийте. Идва ред на маслото и яйцето. Наколко пулсации и франджипана ала Любка ви е готов.



Сипете франджипана в готовите тарталети и сложете в заграта на 180 градуса фурна да се изпекат до златисто. 



През това време си пригответе крема. Смесете в купа маскарпонето, млечния и лешниковия крем. Бъркайте с шпатула, добавете и тахана. След като се получи еднородна смес добавете разбитата сметана и разбъркайте на ръка внимателно. Ако искате да ви е по-лесно после прехвърлете крема в пош с звездовиден накрайник и оставете в хладилника на хладно. 



След като са се охладили напълно тарталетите,  шприцовайте крема отгоре и украсете по ваше желание. 


Да Ви е сладко! 





Ако Ви е харесала тази рецепта направете си я и споделете с бутоните под публикацията. Благодаря!




1 коментар: