сряда, 22 август 2018 г.

Торта Кико



Започнах тортата, като малко предизвикателство към мен самата да включа продукти, които не са типични за торта.


Реших да включа соев сос и бира освен всички други вкусни съставки, затова я кръстих Кико, на любимият ми соев сос Кикоман, и в същото време звучи, като "кикот" смях, защото рискувам да не се хареса с тези мои измишлюотини.


В деня в който я сглобих научих, че имам награда от Кикоман за една от фейсбук игрите им така, че явно няма нищо случайно.


В тази публикация обърнете внимание на звездичките, те ще ви спестят време и ще постигнете най-добър резултат. Важни са дори и да ви се виждат прости. Много простички неща се изпускат от някои учители и така учениците трудно постигат перфектен резултат докато налучкват как точно да направят всичко. Сега ако ме послушате резултата ще е супер. Тази техника може да използвате за всички бъркани сладкиши и кексове.


Необходимите рподукти: 3 яйца, 1 бира Столично Амбър, 1 ч ч захар, 1/2 ч ч олио, 1 ч л натурална ванилова захар, 3 с л брашно от рошков, 2 с л какао, 2 с л сусамов тахан Белун, 2 с л кисело мляко, 2 1/4 ч л бакпулвер, 1/2 ч л сода, и 🔆тайната ми съставка 😉

🔆Подготвени продуктите по този начин изключва възможността да забравите нещо. 
🔆Пригответе формата с хартия на дъното, намажете стените с масло и поръсете с брашно, това ще ви помогне да извадите без усложнения!




🔆Започнете с яйцата и захарта в купата на миксера и разбийте до гъст крем.


🔆Докато се разбият яйцата аз си смесвам всички сухи съставки. После когато ги прибавям просто ги пресявам направо върху купата със сместа. 
🔆Смесвам и киселото мляко със сусамовия тахан. 


🔆Когато яйцата побелеят или спирате с миксера или пускате на най-слабата степен докато добавяте останалите продукти. Ако миксера ви няма супер бавна скорост по-добре на ръка. 
🔆Първо сложете олиото и киселото мляко.


🔆Добавете на части бирата, като редувате с части от сухите съставки.







🔆Време е за тайната ми съставка 1 ч л соев сос Кикоман, просто добавете вместо щипка сол. 


🔆Завършвате с последната част от сухата смес!
Изсипете във форма за торта с диаметър 23-24 см и изпечете на 170 градуса до суха клечка. Извадете от формата и оставете да се охлади напълно.


🔆Обикновено охлаждам блата обърнат, така ако е леко изпъкнал се изравнява.



За крема : 150 карамелен млечен шоколад, 150 гр лешникова нуга, 200 мл сметана за ганаша + 250 мл сметана за разбиване.

За гарниране: 1 банан, 1/3 ч ч черешово сладко, 50-60 мл бейлис.
Загрейте 200 мл сметана и добавете шоколада и лешниковата нуга. Бъркайте докато се получи гладка и лъскава смес. Оставете да се охлади, после приберете в хладилник за 1 час. Оставете си 2/3 ч ч от него настрана. 
Разбийте 250 мл сметана и си оставете 1 ч ч настрана. В друга купа смесете с останалия лешников ганаш. 

Разрежете блата на три по-тънки.
Сглобете тортата, като започнете с един блат намажете с черешово сладко и бейлис. Покрийте с крем и отгоре наредете бананите. Втори блат и всичко се повтаря. Трети блат намазан с бейлис. Отгоре се измазва с оставения ганаш, а отстрани с оставената разбита сметана. Оставете да се полуши шарена отстрани от смесването на ганаш и сметана.


Украсете по ваш вкус, аз украсявам както ми хрумне в последния момент. Панирах отстрани с леко запечени лешници и направих малко шоколадови украски към леко позлатените ми лешници.


Намерете си компания и споделете с тях тази чудна торта!
Да Ви е сладко!


Ако ви е харесала рецептата направете си я и споделете с бутоните под публикацията. Благодаря!



2 коментара: