петък, 27 октомври 2017 г.

Кифлички с квас на Николай Пенев



И пак няма как да подмина тази рецепта, само като ги видях едни такива златни и пухкави вече бях решила че ще се правят. Сега да споделя, много са крехки супер леки, и 1000% ще ги правя още тия дни наново.


Необходимите продукти: 2 яйца, 100 мл прясно мляко, 80 гр захар, 330 гр брашно, 5 гр сол, 60 гр масло, 1 ч л ванилова захар натурална, 100 гр квас левито мадре. 
Аз реших да сложа мармалад от сини сливи с индрише за плънка.


Омесете всички продукти без солта и маслото, и оставете да постои 30 минути. Добавете го на парченца след 30 минути и омесете до пълното му усвояване заедно с маслото. Оставете да постои 30 минути и разпънете и прегънете няколко пъти. Направете това през 30 минути поне 3-4 пъти. Оставете в хладилник да втаса за 16 часа.



След това разделете тестото на две части. Разточете ги на кръги нарежете на 8 парчета всяка кора. Ако искате да сложите плънка като мен сложете по лъжица мармалад или локум на всяко парче и загънете да не изтече при печенето. Оформете и оставете на топло за 4 часа да втасат преди да ги опчете. Намажете ги с разбито яйце и ги поръсете с маково семе или захар. Печете на 180 градуса до златисто.
Добре, че щтракнах малко снимки уж само за начало, нямах шанс просто да направя повече, бяха подарени половината, а другите изядени.


Да Ви е сладко!


Ако са ви харесали тези кифлички направете си ги и споделете с бутоните под публикацията.

5 коментара:

  1. Здравейте :)
    А може ли да използвам течна плодова закваска вместо левито Надите и ако да, колко като количество?
    Много благодаря предварително! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За да не объркам нещо хидратацията и да ми стане рядко или твърдо тестото, бих ви посъветвала да сложите 60 гр течен квас и 40 гр брашно да се активира и след това да го вложите в тестото.

      Изтриване
  2. Тестото ми стана много меко и лепкаво. Много трудно да се оформят кифлички рецепти с него. Сложих го във фризера с надеждата, когато позамръзне да успея да довърша рецептата. Искам да попитам така ли трябва да е или съм объркал нещо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много зависи от брашното и от обработката меко трябва да е, но не много лепкаво. Във фризера мисля че ще заспи тестото и после няма да се навдигнат.

      Изтриване