неделя, 22 октомври 2017 г.

Плодова закваска и някои друг трик за квас



Здравейте мили приятели на блога ми. Имам си нова страст тя е жива и ароматна, тя е различна и вкусна, тя е цветна и красива. Тя е плодовата закваска! 

Използвам за направата на квас. Около месец два си хапваме само квасен хляб,вече толкова много ми харесва истинският хляб от брашно вода и сол, че не ща и да чуя за мая. Щом и козунак и бриош опитах да направя и се получи супер мек и вкусен май тотално ще мина на квас без да се замисля.

Та сега за плодовете, можете да си направите плодова закваска от всякакви плодове. Аз съм пробвала вече с ябъка, круша банан, грозде, синя слива, праскова в различни комбинации. Аромата на течността е толкова приятен, че на втория ден се чудя дали да не го изпия. Освен плодове в бурканчето може да сложите и листенца мента, индрише или друга ароматна билка.
Сега съм сложила един буркан с ягоди, малини и боровинки. Мисля да го използвам за сладкиши.
В друг имам круша с индрише и канела, него мисля да вложа в меденки.
В трети имам ябълка и грозде. 
В четвърти круша и грозде. 
В пети синя слива ябълка и праскова.
Ще ги натъкмя някак всичките в козунаци, мъфини, кифлички и тн.

Сега съм си поставила за задача да направя някой подходящ за солени тестени изделия, като гризини и солени кексове. Мисля да сложа малко кимион за аромат, но още обмислям точно какъв да е кваса. 

Та за плодовата закваска рецепта няма,  слагате нетретирани плодове в буркан с вода- изворна по възможност и бъркате 3-4 дни.
Втори ден 


Трети ден


 Прецеждате и с водата си замесвате кваса, като слагате 1:1 течност и брашно. Всеки ден захранвате с равни количества вода и брашно. 




След 3 дни кваса е готов за работа. Можете да проверите дали е готов, като сложите малко количество квас в съд с вода, трябва да плува на повърхността.



 Ако се окажете с много плодова закваска и се чудите коя по-напред да използвате, прецедете я и сложете в хладилник. Можете да съхранявате до две седмици минимум това е времето, което аз съм тествала.


Има ситуации, в които няма как да се грижите за кваса си и трябва да го съхраните. Има няколко варианта за действие:
Първи вариант сушен на люспи. За целта разстилате кваса на тънко върху хартия за печене и го оставяте да се превърне в тънки люспи. Натрошете го и го съхранявайте в буркан добре затворен и сух.
Втори вариант твърд квас на топчета или пръчици. Сложете 50% брашно на течния квас и го превърнете в твърд. Направете топчета колкото лешник и ги изсушете. Съхранявайте в сух и добре затворен буркан.



Трети вариант - хладилник. След като сте нахранили кваса, оставете за час на стайна темпертура и след това го приберете в хладилник, а след това може и във фризер. 
Четвърти вариант - дирекнто във фризер във формички за лед.
Ако се сещате за други варианти споделете с коментар под публикацията.

Приятно квасене! Аз отивам да си направя един хляб с царевично брашно и куркума, и нямам търпение да видя какво ще излезе, но за него в друг пост.


https://www.youtube.com/watch?v=l8jbrE-BB9U&feature=youtu.be

Няма коментари:

Публикуване на коментар