От този шедьовър не се хапва едно парче, то е като предястие за сетивата, което така те завладява, че непременно искаш отново да изпиташ това удоволствие и режеш ново парче.
Рецептата намеррих тук:
Рецептата намеррих тук:
благодаря на авторката! Винаги съм обичала да променям нещата, но тук всичко е по мой вкус!
Използвах диви лешници, които набрахме тази есен от гората. Много лешници имаше и баба каза, че ще е тежка зимата, позна. Зимата наистина ми се видя много тежка, но бих я издържала отново ако пак има толкова лешници по гората.
Използвах диви лешници, които набрахме тази есен от гората. Много лешници имаше и баба каза, че ще е тежка зимата, позна. Зимата наистина ми се видя много тежка, но бих я издържала отново ако пак има толкова лешници по гората.
Необходимите продукти: 4 яйчени белтъка, 80 гр бланщирани бадеми, 50 гр печени обелени лешници, 180 гр захар, 1 с л нишесте, 1 щ сол.
Смелете ядките и ги смесете с нишестето и половината от захарта. В купа разбийте белтъците с щипка сол до пяна, а после прибавяйки захарта на порции до твърд сняг. Прибавете към белтъците ядките и нишестето. Разбъркайте внимателно, за да не спаднат белтъците. Върху голямата тава на фурната, покрита с хартия за печене, очертайте правоъгълник с размери 32 на 25 сантиметра. Обрънете хартията от другата страна и разпределете белтъците до размерите на правоъгълника, загладете. Пече се в предварително загрята фурна на 120°С за 1 час и 30 минути, след което изключваме фуната и се оставя блата вътре още 1 час и 30 минути. Не отваряйте фурната!!! След като минат и 3-те часа, извадете оставете да почине 10 мини и го обрънете върху друг лист хартия за печене. Отлепете хартията за печене, внимателно. Отрежете краищата, за да получите правилна форма на блата. Разрежете блата на 4 равни части по по-дългата му страна.
Кафеен крем: 4 големи жълтъка, 175 мл прясно мляко, 60 гр захар, 1 с л натурално царевично нишесте, 2 ч л инстантно кафе, 2 с л гореща вода, в която се разтваря кафето, 225 гр хубаво краве масло на стайна температура
.
В купа смесваме жълтъците, захарта, нишестето. Загряваме млякото, след което половината от него прибавяме към жълтъците и разбъркваме. Изсипваме ги при останалото мляко. Варим при непрекъснато разбъркваме до сгъстяване около 8-10 минути. Получения крем пасирайте, за да получите много гладък крем, ако случайно нещо не е както трябва :) Покриваме го и го оставяме в хладилник за около 1-2 часа за да стегне, след което го изваждаме и го оставяме на стайна температура.
Разбийте кравето масло с миксер. Прибавете на няколко пъти крема, като непрекъснато разбивате. Добавете и разтвореното във водата и охладено кафе. Разбийте 5 минути до получаване на гладък и пухкав крем.
Ганаш: 170 гр шоколад Милка екстра какао, 170 мл сладкарска животинска сметана, 2 с л глюкоза.
Загрейте сметаната и глюкозата до разтопяването й, като разбърквате. Свалете от огъня и прибавете шоколада. Разбъркайте до разтопяването му. Оставете го да се охлади преди да го използвате.
Сглобяване: Поставете трите блата върху табла, за да е по-лесно при пренасянето до хладилника. Намажете три от парчетата с 3-4 супени лъжици ганаш и ги оставете в хладилник, за да стегне, около 15-20 минути. През това време намажете другото парче с няколко лъжици кафеен крем и загладете. Отгоре поставяме един блат със стегнат ганаш с ганаша надолу към крема. Отгоре намажете крем. П
оставете блат с ганаш. Крем...... Накрая намажете всичко с крем. Оставете го в хладилник да стегне, след което го залейте с останалия ганаш (леко затоплен), за да стане гладко.
Украсете както ви харесва, може да го панирате с филирани бадеми или настъргани орехи. Оставете да се стегне ганаша.
Режете с намокрен в гореща вода гладък нож, който е подсушен след намокрянето.
Да Ви е сладко!
Направете си това чудно вкусно десертче и му се насладете. Споделете с бутоните под публикацията, нека стигне до повече хора.
Няма коментари:
Публикуване на коментар