сряда, 26 октомври 2016 г.

Danish Dough


И така представям ви едно бутер тесто, което видях, че правят в едно предаване и после намерих в нета. Винаги съм си мислела, че това е френско тесто и сега изведнъж разбирам, че е датско. Може да има и два варианта, но аз не виждам разлики и ще се радвам, ако някой ми разясни разликите между френските и датските теста.

https://youtu.be/gIm8uDfII70


Необходимите продукти: 700гр брашно, 10 сол, 80 гр захар, 10 гр мая суха, 2 яйса, 350 мл прясно мляко стайна температура, 60 гр  меко масло.
За пластовете: 500 гр масло.



Меси се 4 минути с  куката за тесто, оставя се да втаса и се разточва на правоъгълник. Оставя се в хладилник за 1 нощ. Разточва се още и се слага маслото, покрива се с половината тесто и се точи още на дълъг правоъгълник. Сгъва се на 3 и се оставя в хладилник за 20 минути. Процедурата се повтаря 3 пъти.


Последно се разточва на кора с дебелина около 5мм и се оформят по начин който на вас ви харесва.
Аз направих такива с локум,


 с мармалад 


и канелена захар,


 като оформих по различен начин всеки вид. Оставете да втасат за около час. Намажете с яйце, поръсете с бадеми орехи или захар и печете на 195-200 градуса до златисто.


Да Ви е сладко!

Ако Ви е харесала идеята за датската закуска, направете си я и споделете с бутоните под публикацията.

А това е втората доза, не се сдържах....тези не са мазани с яйце.





2 коментара:

  1. Доколкото знам класическото многолистно тесто се приготвя само от брашно,вода,сол и масло.Няма мляко,мая,яйца.Разточва се по специфичен начин.Аз съм правила до момента само варианти на "фалшиво"бутер тесто и нямам особен опит :) Но мисля,че това е разликата
    https://www.youtube.com/watch?v=g-dF_j3AVTw

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, за маята забелязах и аз ама в нета има толкова много рецепти и клипчета, че взех да се чудя коя е оригиналната :)

      Изтриване