вторник, 19 февруари 2013 г.

Плитка хляб със семена


Когато цялата стая и почти цялата къща ухае на прясно изпечен хляб, тогава всеки се чувства уютно в дома си. Не ми се излиза и не ми се иска да напускам дома точно сега , ама какво да се прави трябва и да е работи. Приготвих това хлябче и трябваше да изхвърча с недоволство към работното място.


Необходимите продукти: 1 яйце, 300 мл прясно мляко, 100мл олио, 1/2 кубче мая, 1 ч л сол, 2 с л захар, брашно около 600 грама. Сусам , мак и ленено семе за поръсване.


Разтворете маята във малко вода и захарта, оставете да се събуди. Омесете тесто с останалите продукти и оставете да удвои обема си. Разделете на две топки за две хлябчета. Всяка половинка разделете на три и оформете всеки фитил върху повърхност посипана със семена. Оплетете плитка с три различни фитилчета. Сложете във форма с хартия и отново оставете да се навдигне. Печете в фурна на 180 градуса.


Ето още варианти за хляб с различни аромати   http://samozagladni.blogspot.com/2013/01/blog-post_22.html
Домашно , вкусно , ароматно няма да купувам сух хляб от магазина, поне днес.


И други го харесаха, направете си го и вие! Да Ви е сладко!


Още една награда за този хляб от Кулинарен журнал :


Няма коментари:

Публикуване на коментар