събота, 12 август 2017 г.

Loukoumades - Λουκουμάδες - или гръцки сиропирани бухтички



Чудех се доста време дали да ги направя, но ги срещм толкова често и са така апетитни по снимките, че си казах ставам и ги правя. Ползвах тази рецепта:

https://mylittlesurprisewhittedy.blogspot.bg/2014/08/loukoumades.html намалила съм само продуктите за сиропа и добре, че го направих предостатъчен е.




Намерих и други рецепти може да си изберете която желаете:







Необходимите продукти: 2 ч ч пресято бяло брашно, 9 гр суха мая, 1 ч л сол 1 ч л захар, 1 ч ч вода.


За пържене: олио

За сиропа: 1 ч ч захар, 1/4 от един лимон, 1 ч ч вода.





За гарниране ванилов сладолед или пресни малини, ягоди или други плодове. Даже е по-добре да не са много сладки плодовете, получава се страхотен контраст.

В касерола сложете 1 чаша захар и 1 чаша вода. Когато започне да завира сиропа добавете сока от 1/4 лимон оставете леко да ври около 5 минути.

В купа изсипете брашното, направете кладенче, в което поставете маята, солта, захарта и водата /1 чаена чаша/ако е необходимо добавете още, докато получим мека смес не много рядка, но не и гъста, като за хляб/. Разбъркайте до получав ане на хомогенна смес. Покрийте със стреч фолио и го поставяме на топло място за около 1 час. 






В съд за пържене изсипете олио и го загрейте, ако съдът по-малък е добре, за да се покрият бухтичките при пържене. Не пържете на максимална степен, при мен от 9 степени пържих на 7.

Втасалото тесто полейте леко с олио. Намажете си само лявата тъка с олио, а с дясната ще си помагате с лъжица. Ако сте левичар естествено, както ви е удобно.

  С помощта на лъжица правете малки топчета и пускайте в мазнината. Може да се направялесно и с пош, правих и по двата начина с пош е по- лесно и не се цапаш постоянно.




Пържете докато станат светло кафяви. Обърнете ги с метална решетка по време на пърженето. 

Готовите извадете и веднага пуснете в сиропа за 5 минути. После ги извадете и поставете в десертна чиния, гарнирани по желание.



Да Ви е сладко!




Ако Ви е харесала идеята, направете си я и споделете с бутоните под публикацията.
Напишете коментар и споделете мнението си за рецептата 😊

5 коментара: