неделя, 29 май 2016 г.

Какаови профитероли с внилов крем муселин




Идейки от тук и там ми се показват непрекъснато в нета. Този път се спрях на блога на Йоана и си харесах шоколадовите профитероли и този вкусен крем.







Необходимите продукти: 125 мл вода, 125 мл пълномаслено прясно мляко, 1 чаена лъжица захар, 1/2 чаена лъжица сол, 110 г масло, със стайна температура, 110 г брашно, 20 г какао, 3-4 яйца, със стайна температура, допълнително 1 яйце (ако се наложи) за намазване



В тенджера се смесват водата, млякото, захарта, солта и маслото. Загряват се на умерен огън докато маслото се разтопи и сместа заври. Когато сместа заври добре, в нея наведнъж се изсипва брашното пресято с какакото. Разбърква енергично с дървена лъжица. Разбъркването продължава докато започне да се образува тесто, което се отлепва от стените и дъното. Продължава да се бърка на умерен към слаб огън за още 20-30 секунди. Прехвърля се в купа и се оставя да се поохлади преди да се добавят яйцата към него, но трябва да бъде все още топло. Едно по-едно към свареното тесто, се добавят яйцата, като след всяко добавяне тестото се разбърква хубаво докато яйцето се поеме и сместа стане еднородна. Продължава се с добавянето на яйцата докато тестото стане гладко и лъскаво, не е твърдо, нито се разтича. Може да има нужда от три и половина яйца, от цели четири яйца или от четири и малко отгоре. Затова когато усетя, че тестото започва да става, разбивам в купичка поредното яйце и добавям по малко от него, като след всяко добавяне проверявам дали тестото е готово. Тук добавих четири цели яйца и 1/3 от петото разбито яйце. Останалото от петото яйце използвах за намазване.

Тестото се прехвърля в сладкарски пош с кръгъл накрайник. За профитероли се шпроцоват кръгове с диаметър около 3 см. Намазват се с разбито яйце, като връхчето се изглажда. 
Една доза парено тесто е за две тави, които пека последователно, без да отварвм по време на печенето в
 предварително нагрята фурна на 200°C -25 минути с вентилатор още 3-4 минути. 
Когато са готови, тестото трябва да е придобило златисто-кафяв цвят, профитеролите да са с твърда коричка отгоре и отдолу, и да са устойчиви. Понякога ги оставям за 5-10 минути в изключена фурна и леко отворена врата, след като е минало времето за печене, за да се доизслушат. Правя го когато имам съмнение, че е останала още влага в тестото отвътре. Готовите профитероли се оставят върху решетка и се охлаждат напълно преди да се напълнят.



За крема: 800 мл прясно мляко, 1 шушилка ванилия, 3 жълтъка, 2 яйца, 250 г захар, 60 г брашно, 50 г царевично нишесте, 150 г студено масло, нарязано на кубчета, 50 гр бял шоколад (от мен).


Млякото се изсипва в тенджера или по-голяма касерола. Ваниловата шушулка се разполовява на две по дължина с остър нож. Семенцата се остъргват и заедно с шушулката се добавят към млякото. Млякото с ванилията се загрява на умерен огън докато започне да ври.
Междувременно в купа се смесват жълтъците, яйцата и захарта. Разбиват се с миксер докато сместа изсветлее и се сгъсти. Към нея се добавят брашното и царевичното нишесте. Разбъркват се на ръка или на ниска скорост с миксера.
Врялото мляко се прецежда и се добавя към яйчната смес на тънка струйка и при непрекъснато разбиване. Сместа се връща в тенджерата и се слага на умерен огън. Разбърква се непрекъснато с телена бъркалка докато се сгъсти и се получи плътен крем. Отстранява се от огъня и в него се добавя студеното масло и шоколада, кремът се разбърква хубаво, докато маслото се разтопи и се поеме от сместа.
Кремът се охлажда на стайна температура като се разбърква периодично, или се покрива с фреш фолио.

Напълнете профитеролите с крем и полейте с разтопен шоколад тези които са печени без ядки. Поръсете с препечен кокос или шам фъстък.


Да Ви е сладко!

Ако Ви е харесала неделната ми идея, споделете я с бутоните под публикацията!

Следете всичко от мен тук харесайте страничката ми и готово!


Погрижихме се за коремчето, а сега може да се погрижите и за кожата си ----->


Най-яката защита!





Няма коментари:

Публикуване на коментар