събота, 12 декември 2015 г.

Коледни меденки


Идва, идва Коледа, а Вие  приготвихте ли се? Направихте ли си меденки, щолен или нещо друго вкусно за похапване?  


Залепени с мармалад или украсени с Фондан винаги са супер!


Подходящи са за подарък и могат да се съхраняват доста дълго време! Само ги вижте:






Дааа,
на мен меденките са ми любими за Коледа, толкова аромат се носи в кухнята, че всички идват и питат, кога ще са готови да си хапнат. 
Направете си повече, иначе рискувате да не останат до Коледа. Аз поне ще направя няколко дози, защото докато пека още първите се изяждат. Като ги слепя с мармалад изчезват още и накрая нищо не остава. 


Необходимите продукти: 3 яйца, 1 чаена чаша захар, 2 супени лъжици мед, 1 ч л канела, 1 ч л сода бикарбонат, 1 ч л подправки за меденки, 1/2 чаша олио, около 3 чаши и половина брашно.
За слепване използвам специалният си мармалад, който приготвям всяка есен за меденките по Коледа! Тази година добавих и тиква в мармалада и резултата е страхотен, Вие може да използвате вашият любим мармалад.




Разбиват се яйцата
 със захарта, прибавя се медът, олиото, канелата, карамфилът

(експериментално добавих и 3 с л брашно от рожков). Содата се разбърква с част

от брашното и добавят постепенно към останалите съставки, докато стане

средно твърдо тесто. Омесва се и се оставя за няколко часа в хладилник. Разточва се кора с дебелина около 1/2

см. Нарязва се с формички. Нареждат се в тава с 
хартия за печене  на разстояние. Пекат се за кратко в
предварително затоплена на 190-200 градуса фурна. Отгоре трябва да са меки, затова трябва да се внимава да не станат кафяви.


Да Ви е сладко и ароматно!
Ако си Ви харесали меденките споделете ги сбутоните под публикацията!



Ако са Ви харесали споделете ги с бутоните под публикацията!



И си поканете приятел на чай с меденки!



Няма коментари:

Публикуване на коментар