неделя, 15 септември 2019 г.

Пухкави кифлички с махлеб





Отдавна не съм правила кифлички и реших да изненадам моите любимци с едни пухкавелки тази неделя. Получиха се много хубави и сега ще ви разкажа как ги направих, а вие, ако искате да си хапнете такива просто следвайте инструкциите.



Необходимите продукти за префермента: 
180 гр опреснен силен твърд квас, 
40 гр захар, 
200 гр прясно мляко, 
200 гр силно бяло брашно.
За основното тесто: 
префермента, 
60 мл прясно мляко, 
1 ч л лимонова кора, 
1 ч л махлеб, 
1 ч л внилия, 
щипка сол, 
130 гр захар, 
200 гр брашно, 
50 гр масло, 
3 с л илио.  
За плънката:  
1ч мармалад от сини сливи или друг по ваше желание важно е да е гъст, 
1/2 ч ч смлени лешници.


Замесете префермента и оставете да втаса. Добавете останалите продукти без мазнините и омесете добре, може и в миксер на бавна скорост. След като се е развил глутена се добавят първо маслото, а след това и олиото.

Готовото тесто се разтяга и сгъва няколко пъти намазано леко с олио. Оставя се да втаса, аз го оставих на стайна температура около 20 градуса за една нощ. Ставам рано в 6ч, така че е втасвало не повече от 7-8часа. 


На леко набрашнена повърхност извадете тестото внимателно и разточете без да натискате зверски, трябва да се получи кръг с диаметър поне 55см. Намажете средата на тестото с масло, трябва да остане поне 5 см по края ненамазана повърхност. Изрежете триъгълници и в края на всеки триъгълник сложете по 1 л от плънката. Завийте внимателно за да не излезе мармалада при печенето. Оставете ги леко намазани с олио да втасат. Намажете с разбито яйце и поръсете с маково семе или счукани лешници.
Печете на 180 градуса с вентилатор и купичка вода на дъното на фурната.



Да Ви е сладко!


Важните моменти в приготвянето са: 
Силен квас!
Силно брашно!
Силно желание!



Намеретеме и тук https://www.instagram.com/gechevalubka/ следете за новости и рецепти.







2 коментара: