неделя, 7 юли 2019 г.

Специална Морковена торта



Много специален ден е 7 юли за мен. Преди доста години се случи, така че дадох първата целувка на моето момче, след още едни 7 години му казах да и така до днес вече 23 години. Как да не отбележа този ден с торта? Няма как! Ето ви днес втора доза тортени истории, като приказките на Шехеризада, 1001 рецепти в блога и голяма част от тях сладки.


Необходимите продукти:
 2 яйца, 
200 гр моркови, 
1/2 ч ч орехови ядки, 
1 ч ч захар, 
1/2 ч ч кокосово брашно, 
1/2 ч ч брашно, 
100 гр масло разтопено,
 100 гр извара, 
ванилия, 
лимонова кора, 
2 ч л бакпулвер.

За крема: 
250 гр маскарпоне, 
200 мл заквасена сметана, 
150 гр сирене Филаделфия, 
1/2 бурканче сладко от моркови, за това сладко ще направя отделен пост,
2 с л портокалови корички от сладконарязани на ситно.

За сиропиране: сока от сладко от моркови, сок от сладко от портокалови корички, 2 с л коняк метакса, вода. 

За желирания слой: 1/2 бурканче от сладко от моркови, 1 ч ч сок от компот от праскови, 2 с л сок от портокалово сладко, 7 гр желатин, листенца мента и маточина.


Пригответе си форма за печене с хартия на дъното. Намажете бордовете с масло и поръсете с брашно. Разбийте яйцата със захарта на крем, добавете орехите и морковите смлени с блендера на ситно. След това добавете изварата и маслото. Разбъркайте внимателно с шпатула. Накрая добавете и сухите съставки. Пресипете всичко във форма с диаметър 20 см и печете на 180 градуса до суха клечка около 45-55 минути. След като се охлади напълно се разрязва на три платки.
Сглобете като поставите една от платките в чиния за торта. Около нея поставете ринг, сиропирайте и сложете 1/3 от крема. Заравнете и продължете с втората платка, така до като приключите с крем. Заравнете и сложете в хладилник за една нощ. 
За слоя с желатин просто разтопете желатина в сок от компот и смесете със сладко от моркови. Добавете листенца мента и маточина. Оставете да се охлади и залейте тортата. Отново оставете тортата в хладилник. 
Украсете по ваше желание с крем, бял ганаш или просто оставете тортата "гола" все е хубава.


Да ви е сладко!


Ако ви е харесала рецептата направете си я  и споделете с бутоните под публикацията. Можете да следите всички рецепти и на страничката ми във Фейсбук. Намеретеме и тук https://www.instagram.com/gechevalubka/ следете за новости и рецепти.




Няма коментари:

Публикуване на коментар