Тортичка която направих за приятелка и толкова бързах, че не можах да доизкусуря, но пък толкова се хареса от всички във Фейсбук, че реших да ви споделя и рецептата след толкова молби. Това е лесно бързо и вкусно.
Необходимите продукти:
2 яйца,
200 мл прясно мляко,
400 гр захар,
100 мл олио,
ванилов екстракт,
3/4 ч ч какао,
2 ч ч брашно,
2 ч л сода,
1 ч л бакпулвер,
1 ч ч кафе еспресо или нес.
За крема:
400 гр маскарпоне,
250 мл млечна сметана,
100 гр черен шоколад 72% + 100 мл течна сметана,
1/2 бурканче лешниково-какаова паста Белун.
За сиропиране:
1 ч ч сладко от череши,
2 с л коняк, 100 мл вода.
1 ч ч сладко от череши,
2 с л коняк, 100 мл вода.
Допълнително пресни череши, ягоди, боровинки, малини.
За заливката:
80 гр черен шоколад 72 %,
50 гр млечен шоколад с карамелен вкус,
3-4 с л лешниково олио.
80 гр черен шоколад 72 %,
50 гр млечен шоколад с карамелен вкус,
3-4 с л лешниково олио.
За блата разбийте яйцата със захарта на гъст крем. Добавете олиото млякото и разбъркайте леко на ръка. Добавете всички сухи съставки и разбъркайте на ръка. Накрая добавете и кафето, разбъркайте внимателно и изсипете в приготвена форма с диаметър 23 см, и хартия на дъното. Печете 1 час на 175 градуса или до суха клечка. Готовият блат оставете да се охлади напълно и разрежете на 3 равни платки.
За крема направете ганаш със 100 мл сметана и шоколада. Разбийте останалата сметаната (250мл) на гъст крем, но внимавайте да не я пресечете. Маскарпонето разбъркайте с шпатула на ръка и добавете изстиналият ганаш. Накрая добавете и лешниковата паста разбъркайте и смесете внимателно с разбитата сметана.
За да сглобите тортата сложете една платка върху тортена чиния или подложка. Сложете ринг около нея. Сиропирайте с черешовото сладко с коняк. Сложете няколко черешки и 1/4 от крема. Подредете пресни плодове върху крема и сложете втората платка. Повторете всичко и завършете с крем. Приберете в хладилник и оставете за няколко часа. След като се охлади измажете отстрани с останалият крем и залейте с разтопения шоколад.
Украсете по ваше желание.
Да Ви е сладко!
Ако Ви е харесала тортичката направете си я и споделете с бутоните под публикацията. Можете да следите всички нови рецепти и на станичката ми във Фейсбук. Намеретеме и тук https://www.instagram.com/gechevalubka/ следете за новости и рецепти.
Великолепна е, Любче! Красива, вкусна, прецизна, просто една шоколадова фантазия. Комплименти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, беше направена за нула време и без много да я мисля, накрая обра овациите на всички. И аз не знам как стана :) Поздрави!
ИзтриванеЩе трябва да ти дойдем на гости някой ден и да похапнем от тези разкошни, възхитителни и съблазнителни неща!!!
ОтговорИзтриванеНе знам кой пише, но щом харесвате да похапвате сте добре дошли :)
Изтриване