сряда, 25 април 2018 г.

Хляб с маслини, див лук и соев сос



Хлаб Кико, не ви ли прилича на Кико? Прилича, не прилича така го кръстих.


Необходимите продукти: 350 мл вода, 400 гр бяло брашно, 100 гр пълнозърнесто пшенично брашно, 1 яйце, 100 гр активен бял квас, 3 с л сос Кикоман, 1 ч л кафява захар, 1/2 ч нарязан див лук, 1/3 ч маслини без костилки.


Процеса за създаване на хляб с квас е доста дълъг но накрая всичко се отплаща със уникален хляб.

Сложете водата и брашната в купа и размесете колкото да се намокри всичкото брашно и се получи топка. Оставете за 1 час. Добавете кваса и захарта и омесете добре. Оставете за 30 минути. След това добавете соса и размесете добре. 


Оставете за 30 минути. Общо се правят 3 разпъвания през 30 минути за да се развие глутена добре. На езика на хлебарите това се нарича "стреч енд фолд". На последното разпъване се добавят лука и маслините.


Тук добавих и третата лъжица от соса.

След третото разпъване се оставя на стайна температура да втаса. Изважда се на плота сгъва се на плик и се оставя за 10 минути.  Оформят се два хляба и се оставт в ратан да втасат окончателно. Пече се на 240 градуса в затворен с капак съд за 20 минути и още 10 на 180 градуса без капак. Може да се напръска с вода като се махне капака. 


Втасването при хляб с квас зависи от много неща и трябва да се наблюдава. Няма ка да се каже точно време, но със сигурност е доста по-дълго от тва с мая. При по-студено време може и 24 часа да втасва.

Дано дългата процедура не откаже всички от този ароматен хляб.


Да Ви е сладко!


Ако Ви е харесала идеята за ароматен хляб с квас, направете си го и споделете с бутоните под публикацията.


За всички, 
които не са чели предните ми постове :) 

Трябва да ви се похваля и аз като малките деца... ама много съм щастлива, отново съм номинирана тази година за наградите на Блоговодител. Номинирана съм в четири категории, което прави още по-голямо моето щастие,"Топло от кухнята", "Сладко удоволствие", "Жител на света" и "С аромат на ванилия". Сега ако желаете може да се включите в гласуването за наградите на публиката, и да гласувате за "САМО ЗА ГЛАДНИ", за един от вас ще има и награда! Гласувайте ТУК:https://kulinarninagradi.com/ Благодаря Ви предварително!

  


И моето хлебче се пребори в конкурса на Кикоман, спечели си почетното първо място.
https://www.facebook.com/OishiiSanCuisine/posts/1644207888960722


   

Няма коментари:

Публикуване на коментар