четвъртък, 7 септември 2017 г.

Козунак с плодова закваска


Отново голямо Благодаря на Мариянка за рецептата за козунак и описанието на плодовата закваска.


Козунак със плодова закваска, много ми се виждаше сложо преди, но сега е вече нещо, което няма да спра да правя. Аромата е зашеметяващ, може да се направи във всякакви варианти със всякакви плодове и ароматни цветя или билки. 


За закваската №1: 1 праскова, 2 сини сливи, 10 зърна грозде, 1 ч л мед, 500 мл вода.
Закваска №2: 2 големи круши, 1 ч л мед, 400 мл вода.
Закваска №3: 1 ябълка, 1 банан, 1 ч л мед, 400мл вода.

Ако решите да правите плодова закваска може да използвате каквото плодче имате в момента.


Сложете плодовете на парченца в буркан с вода. Добавете вода и разбъркайте. Оставете затворен буркана и след 12 часа разбъркайте. Повторете това няколко пъти за 3-4 дни ще имате шумяща течност с аромат на плодове. Прецедете я и си направете закваската с равни количества течност и брашно. Затворете го и през 8 часа го подхранвайте с равни количества брашно и вода. Аз го правих с 1 с л брашно и вода. Закваската ми имаше леко розов цвят заради плодовете в нея, така и кваса ми стана леко розов и прекрасен.
След два дни ще имате плодов квас с невероятен аромат, козунак или хляб замесен с такъв квас има нежен и плодов аромат, който направо те завладява, и не спираш да го хапваш.


За козуначеното тесто: 3 яйца, 180 гр кафява захар, 50 гр меко масло, 50 мл олио, 200 гр плодова закваска, 200 гр кисело мляко, сок на 1 мандарина, 1 щ сол, 600-700 гр брашно,1 ч л ванилов екстракт.

За плънката: орехи, бадеми, сладко от смокини или друг плод, стафиди. Каквото ви душа иска всичко сладичко е подходящо.




Замесете тестото в миксер или хлебопекарна, измесва се по-добре. Оставете го да поседи 1 час и го прегънете няколко пъти. Пак го оставете да си почива 1 час ... Повторете процедурата поне 3 пъти. Оставете тестото да се навдигне и удвои обема си, може да отнеме 3-4 часа в зависимост от температурата и силата на кваса. Оформете на 2 топки. От всяка топка направете по три фитила. Всеки фитил напълнете с плънка по желание, отново оставете покрито с фолио да втасва. Може да отнеме 3-6 часа в зависимост от температурата. Намажете с яйце, поръсете с бадеми и влажна захар и печете на 180 градуса до готовност, около 40 минути.




Да Ви е сладко!

Ако и Вие сте фен на хляба и козунака, ще харесате и този вариант. От такъв козунак не ти става тежко на коремчето. Споделете публикацията в любимата си мрежа с бутоните под нея. Напишете коментар ако сте изпробвали рецептата, ще се радвам да чуя впечатления.


ПП ще ви издам една тайна, докато пиша поста си ръфам доволно парче козунак 😉

Няма коментари:

Публикуване на коментар