неделя, 16 юли 2017 г.

Йогурт торта с кайсии, праскови и нектарини




Спокойно можеше да си я кръстя и Йоткер торта, като се замислих само, колко продукти на Д-р. Йоткер има в нея.


Както и да я кръстя си е все вкусна и лека, ароматна свежа торта.


Необходимите продукти: 200 гр пюре от кайсии, 400 гр захар, 4 яйца, 2 ч ч брашно София мел класик, 1 бакпулвер Д-р. Йоткер, 1 ванилова захар Д-р. Йоткер , 200 мл олио, 1/2 пак. портокалови корички Д-р. Йоткер.


За крема: 650 мл гръцки йогурт 10% масленост, 

200 мл сметана млечна 35%, 5 с л пудра захар, 1 ванилова захар Д-р. Йоткер, 1 капачка кайсиев ликьор, 1/2 пак. портокалови корички Д-р.Йоткер, 1/2 пак. лимонови корички Д-р. Йоткер, 12 гр желатин Д-р. Йоткер.
За сиропиране сока на един компот от праскови, 1 капачка кайсиев ликьор.



За гарниране: 2 нектарини, 1/2 ч ч кайсиев конфитюр( и този конфитюр е с участието на Д-р. Йоткер, но за него ще напиша по-късно сега само ще ви кажа, че кайсиите са белени и сладки). 
За желиране: 200 мл вода, 3 ч л пудра захар, 5 листенца мента, 4-5 гр желатин Д-р. Йоткер.


За блата разбийте яйцата със захарта на крем. Пасирайте олиото с кайсиевото пюре и портокаловите корички, получава се като майонеза. Добавете пюрето в яйченият крем и разбъркайте внимателно. Добавете брашното пресято с бакпулвера и ванилията. Разбъркайте внимателно с шпатула. Изсипете в форма с диаметър 24 см с хартия на дъното. Печете на 170 градуса до суха клечка. Оставете да се охлади напълно и разрежете блата на две.
Накиснете желатина в малко студена вода.
За крема смесете йогурта с разбитата сметана. Сложете желатина да се разтвори за кратко на котлона. Сипвайте на тънка струйка и бъркайте за дане стане на гранулки крема. Добавете захарта, ликьора и коричките.
Сглобете, като поставите единият блат в поднос и сложите ринг около него. Ако имате ацетатна хартия може да си помогнете и с нея, за да отстраните по-лесно ринга. Сиропирайте леко с компот и намажете блата с конфитюр от кайсии. Поставете тук там парченца от прасковите.  Изсипете 2/3 от крема и отново сложете блат. Сиропирайте и изсипете останалият крем. Заравнете и оставете в хладилник за няколко часа. Подредете плодчетата и листенцата мента отгоре и залейте с желето. Отново оставете за 1 час в хладилника. Отстранете ринга и ацететната хартия и измажете тортата с бита сметана или друг крем по ваше желание. 


Готово, имате най леката и вкусна торта за горещите дни на юли. 

Да Ви е сладко!


Ако Ви е харесала публикацията споделете с бутоните под нея в любимата си мрежа. 

2 коментара:

  1. Много свежа торта, Любче! И аз много обичам вкуса на гъстия йогурт и съм убедена, че торатат е вълшебна. Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, наистина се получи, беше пълна импровизация, но резултата е супер. Сега имам и поръчка за такава торта купих Йогурт от тук дано да е същият, като гръцкият да не се изложа. Хубав ден!

      Изтриване