събота, 7 ноември 2015 г.

Есенна приказка




Така реших да си кръстя новото сладко творение. След като се бях отдала на работата си и нямах време за сладкиши почти три седмици сега се завръщам с пълна сила и удовлетворение.



Необходимите продукти: 2 яйца, 1 ч ч захар, 3 с л мед, 1 ч л сода, 1 ч л канела, 80 гр масло, 500 гр брашно.
В тенджера се разбиват яйцата и захарта, добавят се и другите продукти без брашното. Бърка се и се загрява докато започне да променя леко цвета. Свалете от котлона и добавете брашното. Бъркайте с бъркалка и като стане много гъсто омесете на ръка. Внимавайте да не се опарите, ако е още горещо. 
Разделете на 8 топки и разточете върху хартия за печене. Корите трябва да са с дебелина около 2-3 мм. Печете на 200 градуса до златисто, внимавайте че са тънки и лесно изгарят. За да ми е по лесно и бързо точа върху две хартийки които непрекъснато сменям във фурната. Оставям ги една върху друга за да се охладят.
За тази торта ви са необходими 3-4 блатчета.

За крема: 800 мл прясно мляко, 1/2 ч ч брашно, 8 с л захар, 1 бял шоколад , 1 ч ч пюре от печена тиква, 1 желатин , 60 гр масло, 1 шушулка ванилия. 

Сварете крема както се вари нишесте. Добавете маслото, накиснатият предварително желатин и шоколада нарязан на парченца. Разбъркайте добре и добавете тиквеното пюре и семенцата от ванилената шушулка. Не изхвърляйте шушулката тя ви трябва за ябълките. 


Орехи за гарнитура. Карамелени ябълки: 3 ябълки, 1 ч ч захар, шушулката 

ванилията.

За ганаша: 100 гр шоколад, 80 гр млечна сметана.



Сглобете тортата като поставите блат във форма за торта с подвижен борд, предварително облечена с фолио. Залейте с 1/3 от крема, поръсете с орехи и карамелизирани ябълки. Отгоре отново блат,, крем, орехи и ябълки....
Завършете тортата с крем. Оставете в хладилник за една нощ и украсете по желание с ганаш.



Да Ви е сладко!

Ако Ви е харесала моята импровизация моля споделете ис бутоните под публикацията.

1 коментар:

  1. Бих искала да участвам на финала на тази есенна приказка:)
    Чудна е!

    ОтговорИзтриване