вторник, 16 април 2019 г.

Торта Дени



Всички обичат торта, а аз много обичам да ги правя.


Тази стана на майтап и е смесица от други рецепти. Просто реших да експериментирам и то взе, че се получи. Имам и не толкова сполучливи опити, ама тях няма да ви ги покажа.




Необходимите продукти: 

4 яйца, 
2 портокала, 
1 1/2 ч ч захар, 
2 1/2  ч ч брашно, 
15 гр бакпулвер, 
1/2 ч ч кокосово брашно, 
2 ч л ванилов екстракт, 
1 ч ч олио,  


Необходимите продукти: 
400 гр крема сирене, 170 гр масло, 2 1/2 ч ч пудра захар- разбива се
150 гр бананово пюре, 12 мл лимонов сок, 18 гр захар,

12 мл ром -пасира се
8-10 гр желатин- разтворен и разтопен в пюрето, след като се охлади се добавя към крема от масло и сирене.

За сиропиране: сладко от бели череши с ванилия, 2 с л ром, вода.
Една медена платка от френска селска торта, не е задължителна, но е хубаво да я има.
За допълнителна плънка пресни ягоди.




Пригответе си форма (с диаметър 25-26см) с хартия на дъното, намазана с масло и поръсена с брашно по бордовете. Загрейте фурната на 180 граадуса.
За блата разбийте яйцата със захарта на крем. Добавете олиото и портокаловият сок. Накрая добавете и брашното заедно с бакпулвера и ванилията. Разбъркайте внимателно на ръка и изсипете в предварително приготвена форма с хартия на дъното. Печете до суха клечка и след това охладете. Когато е напълно студен разрежете на две платки.



За крема оставете маслото на стайна температура да омекне добре. Извадете и крема сиренето и то трябва да е със стайна температура. Смачкайте бананите на две на три нека се усещат парченцата. Накиснете белатина в малко студена вода. Загрейте бананите или желатина на водна баня и след това ги смесете. Добавете ванилията, лимоновият сок и ромът. 
След това разбийте маслото с пудрата захар и крема сиренето на крем. Добавете охладеното пюре и разбъркайте добре. 
Кремът е готов, сега остава да сглобите тортата.



Поставете единият портокалов блат в чинията, сложете ринг около него и го сиропирайте с черешовото сладко. Поръсете няколко черешки. Сложете 1/3 от крема и отгоре поръсете с парченца ягоди. Сложете медената платка и повторете всичко. Завършете със сиропиран портокалов блат и най-отгоре крем. Оставете да се стегне в хладилник.

Измажете тортата с разбит бял ганаш и украсете по ваше желание.

 

Да ви е сладко!



Ако ви е харесала рецептата, направете си я и споделете с бутоните под публикацията! Благодаря ви!

1 коментар: