сряда, 30 октомври 2019 г.

Лимецови палачинки със сметанов сос и микс от горски гъби



Много лесна рецепта с малко продукти и чудесен вкус. 
Преди да ви разкажа за палачинките ще ви обясня как да си спечелите много подаръци от Кикоман. 



На 21 октомври започва националната есенна на кампания „Храната обича Kikkoman“, която ще продължи до 17 ноември и ще раздаде 84 страхотни кулинарни награди за най-големите фенове на кулинарията. Като част от нея, отправям към Вас предизвикателство: Харесайте моята публикация на фейсбук страницата ми или публикувайте, като коментар към нея снимка, на която сте открили емблематичната бутилка на Kikkoman, и заедно можем да спечелим страхотни награди!

Гледайте хубаво бутилката се крие навсякъде!





Необходимите продути: 
3 яйца, 
2 ч ч прясно мляко, 
1 ч ч бял квас, 
2 ч ч брашно от лимец (добавяйте на части и преценете сами, сместа трябва да е по- гъста от тази за обикновените френски палачинки), 
1 ч л соев сос , 
1/2 ч л сода, 
1 ч ч вода.
За соса: 200 мл млечна сметана, 4-5 триъгълничета топено сирене, черен пипер, 1 бурканче микс от горски гъби, див лиук, масло гхи.



Смесете всички съставки за тестото и изпържете палачинки, може да измислите по-различни форми , за да е по-интересно при поднасянето. За целта ще ви е по-лесно ако пресипете сместа в шише с тънък накрайник или в каничка.

За гарнитурата сложете маслото в тиган и запържете гъбите за кратко. Добавете сол ако са безсолни. Извадете ги в чиния и сложете в същия тиган сметаната и топеното сирене, подправете с малко черен пипер и когато сместа стане хомогенна, махнете от котлона. Сервирайте в подходяща чиния и украсете с див лук.


Да Ви е сладко!

Ето тук може да откриете подробна информация за организираната от Кикоман кампания, а вие не се бавете и харесайте публикацията ми на страничката, спечелете награди и се насладете на добрият вкус! Още повече ще ме зарадвате, ако сами направите снимка, в която сте скрили формата на вълшебната бутилка.

Намеретеме и тук https://www.instagram.com/gechevalubka/ следете за новости и рецепти.





вторник, 29 октомври 2019 г.

Тройно тиквена торта със сироп от фурми



Всяка есен започват едно след друго да ми се въртят в главата разни идеи с тиква, ябълки, кестени, орехи и тн. Въртят се, като "мухи без глави" и в един момент някоя, нова чинийка, съставка или аромат ми дават последната бляскава идея, за да се роди нещо ново. 


Бляскавата идея в случая дойде от сиропа от фурми на Белун. Това е елексир за сетивата, специфична много приятна сладост и аромат, нежна текстура и карамелен цвят. Съвсем скоро ще можете да си купите и се убедите сами в думите ми.


А сега за тортичката, всички аромати в нея така се приляха, че никой не позна какво има вътре и на какво ухае. Аромата е на сладък парфюм, да това е нещо, което не съм усещала в друга торта. Само си представете - леко запечени лешници, тиква, подправки, Коантро, фурми, кафява захар, червени боровинки, портокал... Сега вече наистина ви обърках, това неможе да е комбинация, си мислите нали? Но е една много нежна парфюмна композиция, с която бих си пафюмирала стаята, за да ми ухае на уют. 

Много се чудих дали да я споделя, защото мисля, че ще е хит в моето ново начинание, но в крайна сметка обичам да раздавам знания. Това е най-ценното нещо заедно с любовта, което мога да раздавам без да спирам. Надявам се да имам много последователи, които да направят същото!


Необходимите продукти: 
1  2/3 ч ч брашно,
1/2 ч ч леко запечени и смлени на брашно лешници,
2 ч ч кафява захар, 
2 ч л бакпулвер, 
2 ч л сода,
1/3 ч л сол, 
4 яйца, 
1 ч ч илио,
4 ч ч настъргана тиква, 
подправки: канела, джинджифил на прах, звездовиден анасон, карамфил, индийско орехче, ванилия.

За крема: 
1 буркан заквасена сметана, 
5 с л сироп от фурми Белун,
200 гр маскарпоне, 
2 ч л портокалова кора от сладко накълцана на ситно,
  150 мл млечна сметана.







За крема отстрани: 
150 гр бял шоколад, 
130 мл сметана млечна.

За сиропиране на блатовете: 
3 с л сироп от фурми Белун, 
3 с л портокалов ликьор Коантро,
100 мл вода.

За гарниране и декорация: 
100 гр бадеми леко запечени, 
1/2 ч ч ръчел от тиква домашен и хрупкав
3-4 с л сладко от червени боровинки.


Ще ви трябват още две форми с диаметър 20см хартия за печене, миксер, купи шпатули и въображение.


Загрейте фурната на 170 градуса. Сложете хартия на дъното на формите и намацете бордовете с масло и поръсете с брашно.






Настържете тиквата на едро ренде.

Сложете яйцата да се разбиват в миксера със захарта. През това време пригответе в купа сухите съставки, брашно, подправки, сода, бакпулвер, сол, смлени лешници. Пригответе си в чашка олиото. Към разбитите яйца сложете олиото и разбъркайте леко на ръка. Добавете половината от сухите съставки и разбъркайте внимателно. Добавете тиквата и разбъркайте с шпатула. Накрая завършете с брашняната смес. Разпределете във формите по равно и печете до суха клечка. Оставете да се охладят за 10 минути в тавичките и извадете върху решетка. Когато са напълно охладени може да разрежете всеки блат на две отделни платки.





За крема сложете маскарпонето, портокаловата кора и тахана в купа и разбъркайте с шпатула. Добавете заквасената сметана и сиропа от фурми и разбъркайте. Последно прибавете и малко бита сметана за пухкавост. Крема е готов не е много сладък но не му трябва да е, защото той ще балансира сладостта от блата и украсата.


Сглобете тортата, като редувате блат сироп, крем, сладко от червени боровинки и отнново блат....завършете с крем. Оставете да стегна в хладилник. Измажете страните на тортата с разбит бял ганаш. Украсете по ваше желание, аз направих това с бадеми и парченца ръчел.

Това е тя тортичка провокирана от продукти на Белун и есента.


Да ви е сладко!


Поканете приятели на кафе и ароматна тортичка и само гледайте, каква ще е реакцията им на лицата когато я вкусят.


Ако ви е харесала тази рецепта споделете с бутоните под публикацията.

Можете да следите всички рецепти и на страничката ми във Фейсбук.


Ето вече има и повторение на тази вкусотия, специално за една двойка празнуваща годишнина.
Да са живи и здрави и много влюбени!



Намеретеме и тук https://www.instagram.com/gechevalubka/ следете за новости и рецепти.



неделя, 27 октомври 2019 г.

Шоколадова торта с ягоди и боровинки


Тортичка която не мислих да описвам в пост, но отново след желанието на хората от групите във Фейсбук ви я споделям.


Необходимите продукти :
3 яйца,
1 1/2 ч ч захар, 
3/4 ч ч масло,
180 гр шоколад,
1/2 ч л сол,
1 ч л сода,
2 1/2 ч ч брашно, 
1 1/2 ч ч мляко.


Смесете маслото и шоколада и разтопете на водна баня. Добавете захарта и разбивайте докато се стопи. Добавете яйцата едно по едно след това смесете и добавете сухите съставки на части като редувате с млякото. 
Разпределете в две тавички по 23 см, с хартия на дъното. Печете на 175 градуса до суха клечка около 32-36минути.
Охлаждат се в тавичките за 15 минути и след това се вадят върху решетка.

За сиропиране: 1 ч ч сладко от ябълки с ванилия, 2 с л ром, 150 мл вода.
За крема: 300 гр маскарпоне, 300 гр тъмен шоколад, 500 гр сметана.
а плънка между блатовете една купичка ягоди една купичка боровинки.
За заливката: 100 гр тъмен шоколад, 3 с л олио.


За крема сложете шоколада в купа и залейте с половината от сметаната загрята до кипване. Разбъркайте докато се получи гладка и лъскава смес. Оставете да се охлади напълно. Разбъркайте маскарпонето и добавете към него 2/3 от шоколадовата смес, бъркайте за кратко и добавете останалата сметана разбита предварително. С този крем е сглобена и измазана тортата. 


Сглобете тортата, като редувате блат, сироп, крем, плодове и отново блат...Завършете с крем и заравнете. Оставете в хладилник да стегне и измажете отстрани със останалият крем. 
Залейте с разтопения и разреден с олио шоколад и украсете с каквото ви харесва. Аз използвах охладения ганаш за да шприцовам малки розички за борд и отгоре. Добавих пурички и други шоколадови украси.


 Да Ви е сладко!

  


Ако ви е харесала тортата, направете си я и споделете с бутоните под публикацията.




Може да следите всичко и на страничката ми във Фейсбук. Намеретеме и тук https://www.instagram.com/gechevalubka/ следете за новости и рецепти.



  
  Тези са същите с по-различна украса.

   

петък, 25 октомври 2019 г.

Соленки с кашкавал и сирене



И малко соленичко трябва да си хапнем между всички сладки неща, които приготвям, сега дойде ред да ви покажа и едни лесни солени кифлички. Няма да ви мотам с много обяснения, защото са супер лесни и супер вкусни, убедете се сами.




Необходимите продукти:
200 гр сирене,
200 гр кашкавал,
200 мл кисело мляко,
100 мл олио,
100 мл масло,
4 ч ч брашно,
1 ч л сода,
1 ч л сол,
2 яйца.


За намазване 1 яйце, сусам, ким и маково семе за поръсване.



Настържете кашкавала и сиренето на едро ренде. Смесете ги с 2 ч ч брашно за да не се слепват. Разбийте яйцата със солта, добавете киселото мляко и содата. Прибвете 1 ч брашно и разбъркайте внимателно. Добавете мазнината и втората чаша брашно. Накрая добавете сместа със сиренето. Омесете за кратко и оставете за 15 минутки да почине. Разделете на 4 топки, разточете на кора с дебелина около 5мм и нарежете на 16 триъгълника. Навийте на кифлички и подредете върху хартия. Намажете с яйце и поръсете със семената. Печете на 160 градуса с вентилатор до златисто. Може да печете по две тави и да ги смените по време на печенето.



Да ви е сладко!






Ухаещи на масло и сусам тези малки кифлички ви крещят "Хапни ме!", но за да си ги хапнете първо запрятате ръкави и си ги приготвяте.
А за тези топящи се сладки ще ви разкажа в друга публикация скоро.



Моля ако са ви харесали споделете с бутоните под публикацията. Може да следите всичко и на страничката ми във Фвйсбук и в Инстаграм https://www.instagram.com/gechevalubka/?hl=bg .

петък, 18 октомври 2019 г.

Тарт "Есен"




Реших да си приготвя нещо малко по-здравословно, и се поразрових и необятният интернет. Попаднах на блог с красиви снимки и интересни рецепти и си харесах една основа за тарт. Оригинала може да видите тук -   https://nmmeiyee.com/2019/05/20/blackberry-white-chocolate-tart-vegan-gluten-free/

Аз си направих друг крем, защото много обичам тиква и сега точно е времето на тиквите. 


Необходими продукти за основата: 
1/2 ч ч картофено брашно, 
1/2 ч ч брашно от лимец, 
1 ч ч бадемово брашно, 
1/4 ч ч кокосово масло, 
2 с л кленов сироп, 
щ сол.

За крема: 
1 ч ч печена тиква, 
200 гр крема сирене Филаделфия, 
200 мл млечна сметана, 
3-4 с л сироп от агаве или кленов сироп,
ванилия.

За украса и декоразия:
150 гр тъмен шоколад.


Смесете продуктите за основата в робот и направете основите в подходящи формички, като притискатес пръсти или нещо плоско.

Оставете в хладилник да се стегнат и след това изпечете на 180 градуса до златисто. След като се охладят ги намажете с темпериран шоколад. Отгоре с помощта на пош разпределете крема и украсете по ваше желание.
Това е много подходящо за десерт който може да приготвите предварително и да довършите, когато ви трябва. Може да се приготвят основите и да се замръзят, може да ги оставите в хладилник за няколко дни. От тази доза излизат четири малки тарта с диаметър 10-11см или един голям.

Да ви е сладко!


Ако ви е харесало това предложение, споделете рецептата с бутоните под публикацията! Благодаря ви предварително!


Можете да следите всички рецепти и на страничката ми във Фейсбук. Намеретеме и тук https://www.instagram.com/gechevalubka/ следете за новости и рецепти.

сряда, 9 октомври 2019 г.

Бананови упи пай (Banana Whoopie Pies)



Понякога нещо така ме грабва, че го забърквам при първа възможност. Така стана и този път с тези вкусни топящи се сладкишчета. Видях ги един път, видях ги втори път и бананите, които седяха кротко в кухнята сами скочиха в купата и се размазаха. Няма какво да ви обяснявам, че са много вкусни и тн. това го казвам всеки път, като публикувам нещо ново, просто не изпускайте башите банани да идат в коша вместо в купата. 


Нобходимите продукти за тестото:
2 ч ч брашно,

2 с л какао,
1/2 ч л сода за хляб,
1 ч л бакпулвер,
1/2 ч ч банан (смлян на пюре),
1/2 ч ч крема сирене (аз ползвах рикота),
5 с л свинска мас,
1/2 ч ч захар,
1/2 ч ч кафява захар,
1 яйце,
есенция ром,
натурална ванилия.


за крема:
150 гр маскарпоне,
100 гр черен шоколад,
100 мл млечна сметана.


Смесете всички сухи съставки в купа. Разбийте яйцето със захарта и добавете маста, рикотата и банана. Разбъркайте с шпатула и добавете сухите съставки. Получава се гъсто тесто, което може да се дресира с пош. В тава с хартия на дъното дресирайте вашите упи пайчета. Печете на 180-200 градуса според фурната ви. Оставете да се охладят и ги слепете с крем.

Да Ви е сладко! Аз благодаря на http://skilfulcook.blogspot.com/ за споделената рецепта!


Ако ви е харесала тази рецепта споделете с бутоните под публикацията.


Можете да следите всички мои рецепти на страничката ми във Фейсбук. Намеретеме и тук https://www.instagram.com/gechevalubka/ следете за новости и рецепти.