понеделник, 23 март 2020 г.

Брауни с квас




За втори път го правя това вълшебство и вече се влюбих в браунито. Преди все не улучвах хубава рецепта, все ми беше глетаво, твърдо и никакво.Бях се отказала да пробвам брауните вече. Тази рецепта видях тук и реших да я направя защото имах излишен квас. Зачудих се малко дали няма да изхабя толкова хубави продукти ама се престраших. Сега не съжалявам, благодаря на Кремена Русева за споделената рецепта.


Продуктите за шоколадово брауни с излишен квас:
300 гр шоколад 
220 гр масло
200 гр захар
5 гр сол (1 чаена лъжичка)
20 гр ванилова захар
3 яйца, на стайна температура
40 гр какао
220 гр излишен квас ( 100% хидратация)
50 мл ром


Фурната се загрява до 180 градуса без вентилатор. Подгответе формата като облечете дъното и стените с хартия за печене.
Маслото и шоколадът се разтопяват на водна баня и се оставят настрани.
Яйцата, захарта и ваниловата захар се разбиват до гъста, пухкава смес.
Добавете разтопеният шоколад и маслото към разбитите яйца и разбъркайте с шпатула или с миксер на най-ниска скорост.
Добавете какаото и солта и разбъркайте внимателно с шпатула.
Добавете излишния квас и внимателно разбъркайте, докато се усвои напълно в сместа.
Добавете рома и отново разбъркайте внимателно.
 Изсипете сместа във формата, загладете повърхността и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (без вентилатор) за 25-30 минути.
Извадете тавичката от фурната и оставете браунито да се охлади във формата.
По желание, след като браунито е напълно охладено, може да разтопите 30 гр шоколад с 1 с л олио и да направите лека украса. Аз добавих и малко карамел и шамфъстък.



Да ви е сладко!



Следете всичко тук и тук.



неделя, 22 март 2020 г.

Катлама


Едни такива вкусотии с малко продукти, които всеки може да си направи стига да има желание и точилка.
После може да хапвате със всичко, то това си е вид хляб без мая.

Необходимите продукти:
 4 ч ч брашно,
 350 мл вода, 
1 ч л сол,
 1 яйце, 
200 гр масло. 

Омесете тесто от всички продукти без маслото. Оставете да си почине 30 минути. Разделете на 6 топки. Разточете тънка кора. 



Намажете с маслото и нарежете на ленти с ширина около 3 пръста.





След това навийте лентите на руло една върху друга като ги застъпвате. 





Оставете рулцата завити с фолио да постоят поне  30 минути. Може и в хладилник, ако е топло времето.







Разточете ги на кора около 20 см диаметър и печете на сух тиган на средна степен. Може да намажете с масло.






Може да хапвате с каквото ви се иска. 

Да Ви е сладко!

Рецептата е взета от тук ----> https://www.youtube.com/watch?v=o5Idk5HcqQE&t=28s

Намеретеме и тук https://www.instagram.com/gechevalubka/ следете за новости и рецепти.


събота, 21 март 2020 г.

Гофрети с квас



Докато има мир, докато има какво да се яде, докато сме живи и здрави, докато сме съхранени духовно, няма страшно. Баба казваше:
"Няма страшно, от нищо не бива да те е страх! Най-страшното нещо е човека, само от него трябва да се пазиш. Важното е да има мир поземята и да има храна на масата! Важното е да сме живи и здрави, всичко останало ще се нареди!" 
Колко ми липсва моята баба, колко мъдри думи съм чула от нея. Казваше ми, че ще я помня и ще предавам думите и на моите деца, така и стана.

Пазете вашите баби сега! 


Необходимите продукти: 
3 яйца,
 100 гр кисело мляко, 
1 ч л сода,
 5 с л квас 100% хидратация, 
50 гр кафява захар,
 30 гр бяла захар, 
1 щ сол, 
150 гр брашно, 
100 гр препържено масло.
Ако ги хапвате със сладко може да добавите и ванилия в сместа.

Разтопете маслото и запържете до златно. Разбийте яйцата със захарта и добавете останалите продукти. Накрая добавете и маслото, получава се гъста смес като за кекс с масло.
Печете в гофретник и хапвайте с плодове, хубав течен шоколад, сладко или сладолед.


Да Ви е сладко!


Намеретеме и тук https://www.instagram.com/gechevalubka/ следете за новости и рецепти.



вторник, 10 март 2020 г.

Шоколадови кукис с ядки




Съвсем накратко ще разкажа за тази публикация и веднага пускам рецептата, за да си ги направите и да се насладите с чай или кафенце.

Нали децата са във ваканция, та като няма каквода се прави моята щерка решила да забърка едни бисквитки. Направила тестото докато ме няма и като се прибрах започна да ги оформя и пече. Супер кеф е това да усетиш как някой прави нещо покрай теб, което ухае и те привлича и крещи ела ме изяж.
След печенето започна фотосесия, само около стотина снимки, за да стигнем до този кадър. Имаше подготовка на инвентар, проби, нагласяне и тн.
Затова искам да ви кажа споделям работата на дъщеря ми и това е нейно дело изцяло. 

Необходимите продукти: 
2 ч ч брашно,
 1 с л какао,
1 ч л сода,
1/2 ч л сол,
1/2 ч ч кокосово масло,
1 1/2 ч ч кафява захар,
1 яйце,
1 ч л ванилов екстракт,
1 ч ч шоколаов чипс, 
1 ч ч ядки нарязани не много ситно.

От всички продукти се замесва тесто което не е много твърдо. С помощта на лъжица за сладолед може да разделите на равни части и да оформите на топче между дланите. След това сплескайте леко и поставете върху хартия за печене. Печете на 180 градуса, но внимавайте да не се препекат.


Да Ви е сладко! 

Намеретеме и тук https://www.instagram.com/gechevalubka/ следете за новости и рецепти.