неделя, 8 декември 2019 г.

Бисквитки с фъстъчен крем



 За тези бисквитки простички на вид, може само да ви кажа, че ако сте били дете по комунистическо, може би са ви били едни от любимите, както сега всички деца се захласват по едни дето започват с "О" и завършват на "о", така и ние се запъвахме в магазина за "Навона".
Сега ви предлагам рецептата, за да се насладите, на познат вкус в домашни условия. Радвам се, че отново използвах любимото ми фъстъчено масло"Белун".
Благодаря на Зичето за рецептата!


Необходимите продукти: 

2 яйца,

150мл мазнина (мас + масло),
100гр кафява захар,
450 гр брашно,
1с.л. мед,
1 бакпулвер,
2 ванилии,
1 жълтък за намазване.


За крема: 
100 гр мед, 
80 гр масло.



Замесете тестото,добавяйте брашното на части при мен се получи твърдо тесто. Завийте го във фолио и оставете в хладилник за 30 минути.


Разточете кора с дебелина около 3-4мм, изрежете кръгчета и ги подредете в тавичка за бисквитки или друга с хартия на дъното. Намажете с жълтък и декорирайте с вилица.

Печете на 180 градуса до златисто.



За крема разбийте маслото с меда и фъстъченото масло. Получава се страхотен гладък крем.


След като се охладят ги слепете с крем. Подредете в красива чиния и поднесете с чай или кафе. 
Обещавам ви уютно изживяване, само затворете очи и се пренесете в детството си.


Да ви е сладко!
Ако ви е харесала идеята, споделете с бутоните под публикацията. Благодаря ви предварително!


Намеретеме и тук https://www.instagram.com/gechevalubka/ следете за новости и рецепти.




петък, 6 декември 2019 г.

Масленки с ядки



Супер бързи и лесни, топящи се в устата и ухаещи на масло и ядки ... Заинтригувах ли ви? Ако все още се чудите, спрете и помислете имате ли всичко необходимо и запрятайте ръкави. Видях ги някъде из Фейса, ако някой си ги познае да се обади да го споменем с добро :)


Необходимите продукти: 
70 гр нишесте, 
150 гр брашно, 
70 гр пудра захар, 
150 гр масло, 
80 гр ядки,
 ванилия,
 2 жълтъка.


Най лесният начин за приготвяне на тестото е в робот, аз имам един мъник който е безпогрешен вече доста време ми служи. Поставете ядките и блендирайте да станат на ситно, но не на брашно. После добавете всички сухи съставки и маслото. Направете всичко на трохи и тогава добавете жълтъците. С няколко пулсации сте готови остава да притиснете леко тестото и да оформите топка. 
Ако правите всичко на ръка може малко да оставите тестото в хладилник. Ако ползвате формички за печене може веднага да сложите тестото във формите и след това да оставите в хладилник да се охладят. След час загрейте фурната на 190 градуса и печете до златисто.

Е хайде бързи, смели, сръчни направихме си уникални сладки.


Да ви е сладко!

Ако ви е харесала рецептата направете си я и споделете с бутоните под публикацията в любимата си мрежа.
Намеретеме и тук https://www.instagram.com/gechevalubka/ следете за новости и рецепти.




вторник, 19 ноември 2019 г.

Картофена запеканка



Това ястие се получи толкова вкусно, че нямаше нужда да питам - "Харесва ли ви?" домашните само започнаха да го хвалят щом го опитаха. Супер лесно е, нали ви обещах ще качвам само лесно рецепти, а от вас очаквам само да се вдъхновите и да споделите какво се е получило. Ако споделие снимка подпубликацията във Фейсбук, можете да спечелите и награди от Кикоман. Аз имах малко препядствия тези дни и въпреки, че закъснях, реших да споделя и последната ми рецепта.

На 21 октомври започва националната есенна на кампания „Храната обича Kikkoman“, която ще продължи до 17 ноември и ще раздаде 84 страхотни кулинарни награди за най-големите фенове на кулинарията. Като част от нея, отправям към Вас предизвикателство: Харесайте моята публикация на фейсбук страницата ми или публикувайте, като коментар към нея снимка, на която сте открили емблематичната бутилка на Kikkoman, и заедно можем да спечелим страхотни награди!







Гледайте хубаво бутилката се крие навсякъде!



Необходимите продукти:
1 кг настъргани на едро картофи, 
500 гр гъби,
60-70 гр масло гхи,
300 гр кайма, 
риган, 
сол,
 черен пипер, 
олио, 
200 мл сметана, 
150гр топено сирене, 
150 гр кашкавал.

Запържете гъбите нарязани на дебели филийки в маслото. Добавете овкусената кайма пригъбите и разбъркайте да се раздроби каймата. Трябва да се получат едри трохи, като половин топче за супа. Настърганите картофи овкусете с риган, сол, черен пипер и олио. Изсипете половината от картофите в съда за печене. Отгоре изсипете гъбите и покрийте с топено сирене. Завършете с картофи и заравнете. Залейте със сметаната и печете на 200 градуса до готовност на картофите. Поръсете с настърган кашкавал след като извадите от фурната. Поднесете със свежи доматчета. 


Да ви е сладко!

Ако ви е харесала тази бърза гозба, направете си я и споделете с бутоните под публикацията! Благодаря ви предварително!
Намеретеме и тук https://www.instagram.com/gechevalubka/ следете за новости и рецепти.





вторник, 12 ноември 2019 г.

Ябълков пай с карамел




На 21 октомври започва националната есенна на кампания „Храната обича Kikkoman“, която ще продължи до 17 ноември и ще раздаде 84 страхотни кулинарни награди за най-големите фенове на кулинарията. Като част от нея, отправям към Вас предизвикателство: Харесайте моята публикация на фейсбук страницата ми или публикувайте, като коментар към нея снимка, на която сте открили емблематичната бутилка на Kikkoman, и заедно можем да спечелим страхотни награди!

Ето че дойде и моята седмица, седмицата на десертите. Започвам с този уникален пай и се надявам наистина да се пробва от повече хора. Това е много лесна рецепта с простички продукт, които всеки може да си позволи. 


Открийте формата на бутилката соев сос Кикоман някъде из моите снимки или вие сами я пресъздайте, споделете, под публикацията във Фейсбук и спечелете една от многото награди на Кикоман.


Гледайте хубаво бутилката се крие навсякъде!


За пат бризе:
250 гр брашно,
125 гр масло студено,
30 мл ледена вода,
1 яйце,
3 гр сол.

За плънката:
8 ябълки,
1/3 ч ч орехи,
канела,
индийско орехче,
30 гргрис,
130 гр захар,
3 с л лимонов сок.

За карамела:
165 гр кафява захар,
3 с л масло,
180мл сметана,
3 с л мед,
сол. 

Ако питате мен това е карамел за два пая, може спокойно да си направите и половин доза.
За основата сложете маслото и брашното в робот, с пулсации направете брашното на трохи. Добавете водата, яйцето и солта, отново направете няколко пулсации докато се образува тесто. Извадете го и набързо притиснете, за да се получи топка.


Завийте във стреч фолио и оставете в хладилник за час-два.


Разточете на кора тънка около 5 мм, сложете във форма за тарт намазана с масло. Притиснете добре и изрежете излишното тесто. От изрезките направете листенца или цветчета с които ще украсите пая отгоре. 


За плънката почистете ябълките и ги нарежете на тънки парченца. Поръсете с лимонов сок. Разбъркайте

захарта с подправките, орехите и гриса. Смесете с ябълките. Подредете ги в подготвената основа.


Покрийте отгоре с изрязани от тестото, цветчета или листенца, каквото ви харесва. Намажете с яйце и печете на 190 градуса около час.

През това време си подгответе и карамела. В касерола сложете сметаната, меда и захарта, загрейте на котлона докато се стопи захарта. Намалете котлона и добавете маслото. Бъркайте и оставете на средна степен около 10-15 минути. Трябва да се сгъсти и леко да промени цвета.


След като извадите пая от фурната оставете за 10 минути и залейте с карамела. 

Сервирайте с лъжица заквасена сметана или сладолед. Паят е чудесен леко топъл.

Да ви е сладко!


Е хайде няма да ви губя времето с още приказки, ще ви оставям да работите и да си хапнете сладко, сладко.


Само не забравяйте и за наградите, лесно е!


Ако ви е харесала тази рецепта споделете с бутоните под публикацията! Благодаря ви предварително!

Намеретеме и тук https://www.instagram.com/gechevalubka/ следете за новости и рецепти.

понеделник, 11 ноември 2019 г.

Кроасани с квас




Доста кроасани хапнахме докато ги докарам, така че да ми харесат на 99 процента. Всички видове клипчета изгледах, от всякъде по нещо си взех и научих. Благодаря на приятелите, които помагаха със съвети в групите за квасени хлябове.





300 г брашно (50% манитоба и 50% хубаво бяло моето беше гръцко),
80 г студена вода,
80 г прясно мляко,
40 г захар,
34 г меко масло,
6 г сол,
100 г квас,

190 г краве масло за ламиниране


Вечерта преди деня, в който ще започвате кроасаните си захранете кваса, за да имате нужното количеството сутринта. Замесете тестото с всички съставки в миксер или на ръка, както ви е удобно, без маслото. Когато се образува хубава гладка топка сложете маслото и продължете месенето до пълното му усвояване.
Оставете на стайна температура около два часа.
След това разточете на правоъгълник, завийте в свежо фолио и приберете в хладилника за 3 часа. 
Пригответе маслото на квадратна тънка плочка с размер 20:20, като го разточите върху хартия или в найлоново пликче на мен така ми е най-лесно, приберете в хладилник.
Извадете и започнете ламинирането, разточете кора два пъти по-голяма от маслото. Сложете маслото и прегънете тестото върху него, така че да го скрива. Внимателно разточете без да натискате много, бъдете търпеливи и движете леко точилката от средата навън.
Приберете обратно в хладилника за 1 час. След час отново разточете отново до размер приблизително 20 на 40 см, сгънете на три и отново оставете в хладилник. 

След час отново се повтаря същата процедура. Общо трябва да се направят три разточвания и прегъвания. 

Завийте тестото в стреч фолио, сложете в плик и оставете в хладилника за 1-2 часа. 

Разточете до размер 25 см на 60-65 см, нарежете триъгълници, навийте ги поставяте върху хартия за печене.





Покрийте със свежо фолио и приберете във фурната, ако правите това преди обед на другата сутрин са втасали при температура около 20 градуса.

Загрейте фурната на 190 градуса, намажете с яйце и печете за около 20 минути според вашата фурна. 









Да ви е сладко!


Ако искате да се впуснете в кроасанена идилия имайте търпение, за да се получат нещата както трябва.  Споделете с бутоните под публикацията, за да достигне до повече хора. 



Може да следите публикациите ми и на страничката ми във фейсбук.
Намеретеме и тук https://www.instagram.com/gechevalubka/ следете за новости и рецепти.


петък, 8 ноември 2019 г.

Ципура с лимони и бадеми




Това е втората ми рецепта от играта на Кикоман, решила съм да публикувам възможно най-лесните рецепти , за да окуража всички ви да участвате поне с една снимка. Припомням, че може да споделитте и моя снимка на която откривате формата на бутилката соев сос. 

На 21 октомври започва националната есенна на кампания „Храната обича Kikkoman“, която ще продължи до 17 ноември и ще раздаде 84 страхотни кулинарни награди за най-големите фенове на кулинарията. Като част от нея, отправям към Вас предизвикателство: Харесайте моята публикация на фейсбук страницата ми или публикувайте, като коментар към нея снимка, на която сте открили емблематичната бутилка на Kikkoman, и заедно можем да спечелим страхотни награди!

Гледайте хубаво бутилката се крие навсякъде!



Необходими продукти за 4 порции: 

4 бр ципура, 
100 гр разтопено масло, 
4 лимона, 
сол,
100 мл бяло вино,
50 гр бадеми,
магданоз, 
кориандър по желание.

Застелете тавата с фолио 2:1 с хартиената част нагоре към рибката, това ще ви спести време за миенето на тавичката после.


Подредете рибките, направете прорези с остър нож и подправете със сол и малко черен пипер. Пъхнете линонови резенки в стомахчето на рибата. Полейте с половината масло, ако желаете може да замените с олио или зехтин. Ако желаете може да сложите и в резките които направихте. Печете на 200 градуса около 20-25 минути. 

В касерола сложете останалото масло и прибавете бадемите, малко сол. Запържете леко и добавете виното и магданоза и кориандъра. Соса ви е готов. 

Извадете рибката в чиния и залейте със соса, сложете повече бадемки, аз ако знаех че е толкова вкусно с бадеми щях да си сервирам повечко.

Бърза вечеря или обяд просто си купете нужните продукти и докато се завъртите в кухнята вечерята ще ви е готова.


Да ви е сладко!


Ако ви е харесала идеята за лека и вкусна рибка, направете си я и споделете с бутоните под публикацията. Участвайте в играта и печелете награди само с един клик. Всички харесвания и споделяния направете на страничката ми Само за гладни във Фейсбук.


Моят съпруг много обича риба, така че когато и да сготвя риба няма да сгреша, точно като с пържолите.

Такава любов неземна.....
Намеретеме и тук https://www.instagram.com/gechevalubka/ следете за новости и рецепти.