На 21 октомври започва националната есенна на кампания „Храната обича Kikkoman“, която ще продължи до 17 ноември и ще раздаде 84 страхотни кулинарни награди за най-големите фенове на кулинарията. Като част от нея, отправям към Вас предизвикателство: Харесайте моята публикация на фейсбук страницата ми или публикувайте, като коментар към нея снимка, на която сте открили емблематичната бутилка на Kikkoman, и заедно можем да спечелим страхотни награди!
Ето че дойде и моята седмица, седмицата на десертите. Започвам с този уникален пай и се надявам наистина да се пробва от повече хора. Това е много лесна рецепта с простички продукт, които всеки може да си позволи.
Открийте формата на бутилката соев сос Кикоман някъде из моите снимки или вие сами я пресъздайте, споделете, под публикацията във Фейсбук и спечелете една от многото награди на Кикоман.
Гледайте хубаво бутилката се крие навсякъде!
За пат бризе:
250 гр брашно,
125 гр масло студено,
30 мл ледена вода,
1 яйце,
3 гр сол.
За плънката:
8 ябълки,
1/3 ч ч орехи,
канела,
индийско орехче,
30 гргрис,
130 гр захар,
3 с л лимонов сок.
За карамела:
165 гр кафява захар,
3 с л масло,
180мл сметана,
3 с л мед,
сол.
Ако питате мен това е карамел за два пая, може спокойно да си направите и половин доза.
За основата сложете маслото и брашното в робот, с пулсации направете брашното на трохи. Добавете водата, яйцето и солта, отново направете няколко пулсации докато се образува тесто. Извадете го и набързо притиснете, за да се получи топка.
Завийте във стреч фолио и оставете в хладилник за час-два.
Разточете на кора тънка около 5 мм, сложете във форма за тарт намазана с масло. Притиснете добре и изрежете излишното тесто. От изрезките направете листенца или цветчета с които ще украсите пая отгоре.
За плънката почистете ябълките и ги нарежете на тънки парченца. Поръсете с лимонов сок. Разбъркайте
захарта с подправките, орехите и гриса. Смесете с ябълките. Подредете ги в подготвената основа.
Покрийте отгоре с изрязани от тестото, цветчета или листенца, каквото ви харесва. Намажете с яйце и печете на 190 градуса около час.
През това време си подгответе и карамела. В касерола сложете сметаната, меда и захарта, загрейте на котлона докато се стопи захарта. Намалете котлона и добавете маслото. Бъркайте и оставете на средна степен около 10-15 минути. Трябва да се сгъсти и леко да промени цвета.
След като извадите пая от фурната оставете за 10 минути и залейте с карамела.
Сервирайте с лъжица заквасена сметана или сладолед. Паят е чудесен леко топъл.
Да ви е сладко!
Е хайде няма да ви губя времето с още приказки, ще ви оставям да работите и да си хапнете сладко, сладко.
Само не забравяйте и за наградите, лесно е!
Ако ви е харесала тази рецепта споделете с бутоните под публикацията! Благодаря ви предварително!
Ох, представих си вкуса!
ОтговорИзтриване