понеделник, 11 ноември 2019 г.

Кроасани с квас




Доста кроасани хапнахме докато ги докарам, така че да ми харесат на 99 процента. Всички видове клипчета изгледах, от всякъде по нещо си взех и научих. Благодаря на приятелите, които помагаха със съвети в групите за квасени хлябове.





300 г брашно (50% манитоба и 50% хубаво бяло моето беше гръцко),
80 г студена вода,
80 г прясно мляко,
40 г захар,
34 г меко масло,
6 г сол,
100 г квас,

190 г краве масло за ламиниране


Вечерта преди деня, в който ще започвате кроасаните си захранете кваса, за да имате нужното количеството сутринта. Замесете тестото с всички съставки в миксер или на ръка, както ви е удобно, без маслото. Когато се образува хубава гладка топка сложете маслото и продължете месенето до пълното му усвояване.
Оставете на стайна температура около два часа.
След това разточете на правоъгълник, завийте в свежо фолио и приберете в хладилника за 3 часа. 
Пригответе маслото на квадратна тънка плочка с размер 20:20, като го разточите върху хартия или в найлоново пликче на мен така ми е най-лесно, приберете в хладилник.
Извадете и започнете ламинирането, разточете кора два пъти по-голяма от маслото. Сложете маслото и прегънете тестото върху него, така че да го скрива. Внимателно разточете без да натискате много, бъдете търпеливи и движете леко точилката от средата навън.
Приберете обратно в хладилника за 1 час. След час отново разточете отново до размер приблизително 20 на 40 см, сгънете на три и отново оставете в хладилник. 

След час отново се повтаря същата процедура. Общо трябва да се направят три разточвания и прегъвания. 

Завийте тестото в стреч фолио, сложете в плик и оставете в хладилника за 1-2 часа. 

Разточете до размер 25 см на 60-65 см, нарежете триъгълници, навийте ги поставяте върху хартия за печене.





Покрийте със свежо фолио и приберете във фурната, ако правите това преди обед на другата сутрин са втасали при температура около 20 градуса.

Загрейте фурната на 190 градуса, намажете с яйце и печете за около 20 минути според вашата фурна. 









Да ви е сладко!


Ако искате да се впуснете в кроасанена идилия имайте търпение, за да се получат нещата както трябва.  Споделете с бутоните под публикацията, за да достигне до повече хора. 



Може да следите публикациите ми и на страничката ми във фейсбук.
Намеретеме и тук https://www.instagram.com/gechevalubka/ следете за новости и рецепти.


Няма коментари:

Публикуване на коментар