Тези бяха, най големите ми козунаци за миналият Великден. Направих още много малки и средни и всякакви форми. Много се страхувах че ще похабя продуктите и няма нищо да излезе накрая,но се справих и се получиха страхотни на вкус козунаци. А вътре се деляха на конци. Сега вече няма и да си помисля за купешки.
Сложете маята с малко вода и 1 л захар да се събуди, след като е готова се омесва тесто с останалите продукти. Тестото трябва да е гладко и еластично. Колкото по-дълго се меси по- хубаво става.
След като омесите тестото го оставете да втаса. Аз се изхитрих и сложих в по-голяма купа с топла вода и покрих с кърпа, за да стане по бързо.
Готовото тесто разделете на 5 равни топки и направете фитили от тях. Ако искате да има стафиди тук е момента да ги сложите по средата на фитилите и да ги скриете в тях. Оплетете козунака ,като започвате от дясно на ляво, най-дясното фитилче промушвате първо отгоре после отдолу на другите и става последно. Пак вземате най-дясното и повтаряте същото, получава се като решетка. Оставете отново да втаса. Когато е готов го намажете с яйце и прясно мляко така става по тъмен.
Поръсете със захар и бедеми и сложете да се пече в незагрята фурна нагласена на 180 градуса до готовност, около 50-60 минути.
Поръсете със захар и бедеми и сложете да се пече в незагрята фурна нагласена на 180 градуса до готовност, около 50-60 минути.
Този го плетох по различен начин и го направих кръгъл.
Не се страхувайте, пробвайте ще стане, трябват ви само желание и нужните продукти. Аз със сигурност ще ги направя пак и със сигурност ще имисля нещо ново да сложа за по-интересно. Да Ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар