вторник, 6 април 2021 г.

Квасена усуканица със сирене и масло


Замесена вчера изпечена днес. Усуканица на конци, много нежна и много лесна. Нападната още гореща вижте тук:

https://www.facebook.com/100000207822945/videos/pcb.4453458174671066/4453569381326612 

 Необходимите продукти: 

250 мл прясно мляко, 

150 гр кисело мляко, 

150 гр квас, 

9 гр сол, 

80 гр масло, 

брашно около 550 гр (кантарчето ми спря по време на тегленето и малко на око го карах).

За плънка:

 300 гр сирене, 

100 гр масло, 

олио за мазане,

 1 яйце за мазане.



Всички продукти за тестото без маслото, замесих наведнъж. Омесено добре се оставя да постои 30 минути. Добавя се маслото и отново се омесва до гладкост. Оставя се обилно намазано с олио да втасва.

Разделя се на 4 топки, всяка от които се разтегля и се настъргва сирене върху нея, полива се с разтопено масло или се настъргва и то върху сиренето.

Завива се като баница и се усуква, след това се навива като охлювче.

Поставя се в средата на тавата и около нея се навиват останалите. Оставя се да удвои обема си, маже се с олио да не хваща коричка. Преди печене се маже с яйце и се поръсва със сусам. Пека на 180 градуса с две купички гореща вода на дъното на фурната.



Да Ви е сладко! 


Ако ви е харесала тази рецепта направете си я и споделете с бутоните под публикацията! Благодаря, че ми помагате да стигна до повече хора!

4 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, ако приготвя усуканицата от вечерта за изпичане сутринта, в хладилника ли трябва да я оставя да втасва?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако е много топло в стаята да, ако е около 18 градуса може и да не е в хладилник.

      Изтриване
  3. Здравейте, ако приготвя усуканицата от вечерта за изпичане сутринта, в хладилника ли трябва да я оставя да втасва?

    ОтговорИзтриване