Когато искате шоколад, нежност и топяща се в устата тортичка, това е тя, повярвайте и си я направете пък после ще си говорим.
Необходимите продукти:
350 гр брашно,
30 гр какао,
150 гр захар,
70 гр мед,
100 гр масло,
2 яйца,
5 гр сода,
5 гр бакпулвер,
ч л ванилов екстракт.
За крема:
500 мл прясно мляко,
3 яйца,
40 гр нишесте,
1 ч л ванилов екстракт,
100 гр захар,
150 гр масло,
100 гр тъмен шоколад,
2 с л био шоколад Белун.
Ганаш:
300 гр тъмен шоколад,
300 мл сметана.
За платките смесете брашното с какаото и бакпулвера. В касерола сложете меда, захарта и маслото да се разтопят на средна степен на котлона. Махнете от котлона и добавете содата разбъркайте добре и след няколко минути може да добавите и яйцата едно по едно. Накрая добавете брашното и омесете тестото. Разделете на 8 части и покрийте с фолио. Приберете в хладилник за 30 минути. Разточете кори с дебелина около 2-3 мм и диаметър 20-22 см. Надупчете кората. Печете на 180 градуса върху хартия, отнема само няколко минутки, не препичайте много.
За крема загрейте млякото и разбийте яйцата със захарта и нишестето. добавете ванилията. Когато млякото е готово сипете го в сместа с яйцата и разбъркайте. Внимателно върнете всичо в тенджерата и на среден огън варете и бъркайте докато се сгъсти. Още докато е гоерщ крема сложете маслото и шоколада в него, и бъркайте докато се хомогенизира.
Оставете няколко минути на стайна температура да се охлади и може да сглобите тортата. Оставете да се стегне в хладилника за няколко часа и измажете с ганаш. Тъмният ганаш много бързо стяга върху студена торта, знам го и пак не се съобразих да започна измазването докато е малко по-топъл ганаша.
Нищо, вие ще го направите по-добре. Накрая залейте с разтопен шоколад разреден с 2-3 лъжици олио.
Поръсете с ядки или шоколадови топченца.
Да Ви е сладко!
Ако Ви е харесала тази тортичка направете си я и споделете с бутоните под публикацията. Благодаря!
Можете да следите всички нови рецепти и на страничката ми във Фейсбук.
Следете публикациите ми и печелете награди! Трябва само да споделите някоя снимка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар