За по-мек и по-траен хляб, метод с добавяне на Танг дзонг.
За танг дзонг : 30 гр бяло брашно, 150 мл вода. Заварява се до 65 градуса. Получва се, като кремче. Оставя се да се охлади, до стайна температура. Може да се съхранява и за по-дълго в хладилник, но преди употреба се вади да се темперира.
За кваса: 20 гр квас мадре, 75 мл вода, 75 гр бяло брашно. Смесват се и се оставят да се активира.
За тестото: 350мл вода, 550 гр бяло брашно, 100 гр лимец на Еко сем, 10 гр сол, 1 ч л кафява захар, 2 с л олио.
Два часа преди да започнете автолиза сложете активирания квас със танг дзонг в купа смесете добре и оставете да се активира.
Водата и брашната се смесват и оставят за 2 часа да постоят- автолиза. Добавят се активираните квас + танг дзонг, омесва се добре. Оставя се за 30 минути след това се добавя солта и пак се оставя за 30 минути. Добавя се олиото и се правят 2-3 разпъвания през 30 минути. Оставя се да втаса на стайна температура или на студено, зависи как ви е удобно за печенето. Оформят се два хляба и се оставят да втасат. Обръщат се правят се разрези по желание и се пече в загрята фурна на 230 градуса за 20 минути под капак. После още 15 минути без капак на 180 градуса, като напръсквах няколко пъти с вода.
Пример по часове:
8 ч сутринта приготвяне на танг дзонг и активиране на кваса
Ако кваса е готов за 2 ч в 10 ч смесваме танг дзонг с кваса.
12 ч автолиза за 2 часа.
14 ч тесто от готовия квас и тестото от брашно и вода + захарта
14,30 ч добавям солта
15 ч добавям олиото
15,30 ч разпъване
16 ч разпъване
16,30 ч разпъване
Втасва до готовност ако е на стайна температура за около 3 часа
19,30 ч формуване
Втасва до готовност ако е на студено през нощта се пече на сутринта, като го оставям поне 2 часа на стайна температура.
Да Ви е сладко!
Ако Ви е харесала рецептата споделете с бутоните под публикацията в любимата си мрежа.
Няма коментари:
Публикуване на коментар