неделя, 31 декември 2017 г.

Френски кроасани с квас - перфектна рецепта


Завършвам блогърската година с тези кроасани от, които съм супер доволна. Каня се от много време да направя кроасани с квас, каня се защото нямах нужната информация и силен квас. Сега се реших, защото кваса ми направо полудя тия дни и си викам сега или никога. Намуших си нослето в най-яката група за хляб с квас и си казах, няма начин да няма рецептичка за кроасани. Открих я и я почнах, какво като ми трябват три дни, нали после ще имам кроасани. Позволих си да копирам всичко, защото описнието е перфектно и няма как да го направя по-добро.
Добавих само впечатления за оформянето.

Приготвянето на тези кроасани отнема 3 дни, като повечето време отива в чакане. На първия ден замесвате тестото, на втория разточвате, ламинирате и оформяте, на третия печете. Ако сте много организирани може да отнеме и 2 дни. Най-важното в която и да е рецепта за кроасани е маслото за ламиниране да е студено и съответно - твърдо. То не бива изцяло да се разтваря в тестото, иначе ще получите нещо като бриош вместо добре текстуриран кроасан на слоеве. 


Продукти за 15 кроасана:  437 гр бяло брашно,  77 гр студена вода, 140 гр подварено мляко, охладено, 125 гр активен квас от бяло брашно, който е бил подхранван в последните 6-12 часа, 100% хидратация,  55 гр несолено масло, нарязано на кубчета и на стайна температура (това е маслото, което се омесва в тестото),  55 гр пудра захар,  10 гр сол,  250 гр несолено масло за ламиниране.


 Приготвяне: 1-ви ден Сутринта подхранете кваса. Може да подварите млякото още сега и да го оставите да се охлажда, за да е готово, когато за почнете с тестото. (Бележка от мен - подваряването на млякото е загряването му в съд до 82 градуса. При този процес се избиват ензимите в него, които пречат за развитието на глутена. По принцип във всички рецепти с прясно мляко, то трябва да бъде подварено.) Сложете млякото в удобен съд и на нормална температура го загрейте, докато започне лекичко до се надига. Махнете от огъня и оставете настрани да се охлади. Към 6 ч. следобед смесете брашното, солта и захарта. След това добавете млякото, водата, кваса и разбъркайте до еднородна смес. Извадете от купата и започнете да го месите върху ненабрашнена повърхност като постепенно добавяте маслото на кубчета (това, което е 55 гр). След като маслото е поело добре и тестото е омесено, сложете в купа и покрийте. Оставете да втаса на стайна температура (20-22 градуса) за около 3 часа. Ако е по-топло, втасването ще е за 2 часа. След това слагате тестото в хладилника за през нощта. 2-ри ден По някое време сутринта или ранния следобед извадедете маслото за ламиниране (второто, което е 250 гр) и го смачкайте така, че да стане на квадрат със страни от около 20 см. Важно е формата да се запази колкото може по-точна. Ако от някоя от страните излиза, отрежете и поставете отгоре, като го смачкате отново. (Бележка от мен – това смачкване на маслото най-добре го направете между два листа кухненско фолио, така ще се цапате по-малко и имате повече контрол. По принцип ползвам едно голямо пакетче масло и след като го извадя от хладилнка го режа по дългата страна на филийки, дебели около 5 мм. Нареждам ги плътно една до друга, така че да се получи квадрат и натискам между два листа фолио така че да няма празно). След като маслото е готово, както си е с фолиото, го сложете в хладилника да стегне отново. Не го слагайте във фризер, защото ще стане много твърдо и невъзможно за работа. Изваждате тестото от хладилника и го разточвате на приблизителен квадрат със страна 30 см – това е горе-долу дългата страна на лист А4. Поддържането на квадратната форма на тестото не е толкова важно като тази на маслото. Най-вероятно ще трябва да сложите съвсем малко брашно преди да разточвате – тестото не лепне, но на места може да се разкъса леко и да излиза масло. След като сте го разточили, поставете тестото с формата на квадрат така че някое връхче да сочи към вас (вижте рисунките по-долу). Изваждате стегналото масло от хладилника, махате фолиото и го поставяте върху тестото на 90 градуса ротация (погледнете пак рисунките по-долу). Сгънете последователно всеки от четирите ъгъла на тестото върху маслото (прехлупват се един върху друг, за справка рисунките по-долу). Полученият квадрат разточвате от центъра наляво и надясно, докато се получи правоъгълник, който е 60 см широк и 20 см висок (аз ги правех приблизително, мерех с педи). След това сгъвате тестото на 3. Веднъж от ляво и веднъж отдясно – като писмо. Увивате го в стреч фолио и го оставяте да престои в хладилник половин-един час или докато усетите, че е стегнало. Времето не е важно, важно е маслото вътре да седи студено, за да не попие в тестото. Като стегне вадите, разточвате на правоъгълник 60х20см и сгъвате отново на три. Престоява пак половин-един час в хладилник и за трети път правите същата процедура. Общо получавате 3 сгъвания и 27 слоя общо. Не се изкушавайте да правите повече слоеве, понеже тестото ще стане много тънко и маслото ще започне да се смесва с него. Трябват ви кроасани, а не бриош! Оставете си достатъчно време и правете сгъванията само когато тестото е достатъчно охладено в хладилника. 



След последния престой в хладилника, вадите тестото и на леко набрашнена повърхност го разточвате на правоъгълник, дълъг 100-120 см и висок 20 см. Тестото е достатъчно еластично и може да се свива, ако се съпротивлява твърде много, може да го оставите за 2 минути да се темперира и тогава да го разточите. По време на разточването на няколко пъти обръщам тестото, за да не залепва. Когато е готово, изчистете излишното брашно с четка.



 Време е за рязане. С остър нож, нож за пица или друг подобен уред разрязвате правоъгълника на последователни триъгълници (вижте снимките по-долу). Основата на един триъгълник трябва да е около 13-14 см, ако искате перфектно оразмерени кроасани (аз ги режа на око). 



В основата на триъгълника, може да направите малък разрез 1-2 см, след това захващате двата края, разпъвате лекичко настрани и завивате нагоре до върха на триъгълника. Докато навивате, поддържайте тестото лееко разтегнато, за да може кроасанът да се получи добре оформен и стегнат.



 Нареждайте кроасаните в намазана с масло тава (бележка от мен - аз ги сложих в тава със съвсееем малко олио, размазана на макс). Покривате тавата и оставяте кроасаните да втасат на стайна температура (20-22 градуса) около 5 часа.

На тази снимка съм се опитала да ви покажа различните по вид навиване кроасани. Тези завитите са със срез и притиснати при навиването. Втората редичка са със срез но не са притискани при навиването. Последната редица не се вижда освен едното крайче на дебеланкото който се подава, без срез и без да се притискат при навиването. На мен най-много ми допаднаха тези без срез, те се надуха най-много и са много симпатични. 



 Ако е по-топло, съкратете времето на втасване. След като са готови имате два избора: 1) Слагате ги в хладилник за вечерта и печете на следващата сутрин. 2) Печете веднага след втасването (аз избрах втория вариант). 3-ти ден Вадите кроасаните от хладилника, ако сте избрали първия вариант на печене, включвате фурната на 220 градуса с вентилатор да загрява в продължение на 45 минути. Ако желаете, намазвате кроасаните с яйце, разбито с вода и сол. Пъхате ги във фурната и намаляте температурата на 180 градуса (продължава да е на вентилатор).



 Печете 15-20 минути, или до готовност. При нужда, може да обърнете тавата с кроасаните на половината от времето за печене, за равномерност. Вадите от фурната, оставяте да изстинат за 15 минути и хапвате. 



Да Ви е сладко!



Ако се престрашите по-бързо от мен и решите да си ги направите споделете с бутоните под публикацията в любимата си мрежа!


Тези тук са най-надутичките без разрез при оформянето.


Слагам повечко снимки, да ги видите от всички страни, какви ми са хубавички много съм доволна от резултата.




четвъртък, 28 декември 2017 г.

Ракушки - Meringue Shell Cookies



Супер пухчета, които се топят в устата. Намерих си ги тук : https://natashaskitchen.com/2017/12/15/meringue-shell-cookies/ и бързам да ги изпробвам. Веднага ми дойдоха и други идеи за изпълнение, но сега съм решила да се придържам към рецептата възможно най-много.


Необходимите  продукти: 226 гр меко масло, 100 мл заквасена сметана, 3 жълтъка, 2 1/2 ч ч (315 гр ) брашно, 1 ч л натурална ванилия, 1 с л пудра захар.

За меренга: 3 белтъка, 3 /4 ч ч захар.
За гарниране: 1 1/2 ч ч орехи.


Сложете маслото жълтъците и сметаната в миксера и разбийте с приставката за крем, всичко може да се разбива и на ръка. Добавете брашно и омесете меко тесто, не лепи защото има много масло. Аз лично добавих и ванилия и 1 с л пудра захар.
Оформянето направих по поразличен, но по-лесен начин от описания в оригиналната рецепта.
Разточете тестото на тънка кора с дебелина около 2-3 мм и изрежете кръгчета с диаметър около 4-5 см. Сложете по малко меренг с помощта на кафена лъжичка или пош. Сгънете сладката на четири и оставете в тавичка с хартия на дъното. Пъхнете парченца орехи в крема и печете на 180 градуса около 20 минути.
Поръсете с пудра захар и поднесете с ароматно кафе идеални са за компания.  


Супер нежни сладки, които може да хапваш без да спираш, защото не са много сладкии не се натрапват. 


Ако Ви е харесала тази идея направете си я и споделете с бутоните под публикацията!



For The Shell Cookie Dough:

  • 1 cup (16 Tbsp or 226 grams) unsalted butter, softened
  • ½ cup sour cream
  • 3 egg yolks, room temperature
  • 2½ cups all-purpose flour (315 grams) *measured correctly

For the Meringue Cookie Filling:

  • 3 egg whites, room temperature
  • ¾ cup granulated sugar
  • 1½ cups walnut pieces (3 pieces per cookie)

Instructions

How to Make the Cookie Dough:

  1. !Prep: Preheat Oven to 350˚F. Line a ¾ baking sheet with parchment (or 2 regular half sheets)
  2. In the bowl of a stand mixer fitted with paddle attachment, add: 16 Tbsp butter, 3 egg yolks, ½ cup sour cream and mix medium/low speed just until combined. It won't be smooth.
  3. Add 2 cups flour and add the last ½ cup slowly just until dough is no longer sticking to clean fingertips. When dough is ready, turn it out onto floured work surface then wash and dry your mixing bowl and make your meringue:

How to Make Meringue Cookie Filling:

  1. In the bowl of your stand mixer, beat 3 room temperature egg whites on high speed 1 minute until thick and foamy. With the mixer on, slowly and gradually add ¾ cup sugar. Once sugar is all in, continue beating on high for 5 min or until the meringue forms stiff peaks.

How to Assemble Meringue Shell Cookies:

  1. While meringue is mixing, divide cookie dough into 4 pieces and roll each into a log. Cut each log into 15 equal pieces and roll them into balls between your hands. Roll each ball with a rolling pin into a 2" diameter circle.
  2. Dollop a teaspoon of meringue into the center of each round then fold the cookie n half and in half again and lay it on it's side on the lined baking sheet. Space cookies at least ½" apart.
  3. Stuff 3 walnut pieces into the meringue of each cookie then bake at 350˚F for 25 to 30 minutes or until edges are golden brown. Transfer to wire rack to cool to room temp before dusting with powdered sugar.

Notes


*To measure flour correctly, spoon flour into a dry ingredients measuring cup and level off the top with the blunt edge of knife.



Меденки с мусковадо


Открих си тук едни меденки, които ме заинтригуваха и реших да си ги направя. Те са по- подходящи за декорация, но аз реших да си направя за Коледа слепени с мармалад. Аромата на мусковадо е много силен и различен, така че не заменяйте с бяла захар.


Необходимите продукти:
100 гр кафява захар Мусковадо
100 гр бяла кристална захар (общо количество 200 гр)
200 гр мед
200 мл олио
10 гр бакпулвер
микс от подправки - канела, карамфил, бахар, кардамон, индийско орехче, джиндифил
650 гр бяло брашно
2 яйца
За захарния сироп:
100 мл вода
100 гр кристална захар
 Необходим ви е ако искате да декорирате с фондан. Мажете меденката с него и залепяте фондана.

Двата вида захар заедно с медът се слагат да кипнат на котлона в тенджера с дебело дъно. Разтопяват се на среден огън, като от време на време се разбъркват. Когато захарта се стопи напълно се сипва бакпулверът и останалите подправки. От бакпулверът се ообразува бяла пяна, което е нормално, не се притеснявайте. Затова работете с по-дълбока тенджера, за да не кипне извън нея. Прехвърлете сместа в купа и охладете за 5 минути. Към сместа се добавят едно по едно яйцата и накрая олиото. Разбъркайте много добре.
Слагаме по малко от пресятото брашно. Когато сместа стане трудна за разбъркване с лъжица, прехвърляме тестото върху много набрашнен плот и продължаваме да месим на ръка. Меси се докато се получи меко и гладко тесто, внимавайте с брашното. Ако добавите повече от необходимото, меденките ще станат твърди. Тестото се опакова във фолио и се поставя в хладилник, за да стегне.
Охладеното тесто се разточва върху набрашнен плот и се разточва около 5 мм. Изрязват се формички, в моя случай сърца и се слагат върху пекарска хартия. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 С или 160 С с вентилатор около 8-10 минути, но не повече от 12 минути. Изваждат се когато по краищата се зачервят и се охлаждат. След това слепете с мармалад и оставете в кутия, която е плътно затворена. На следващия ден са мекички и супер вкусни.


Да Ви е сладко!

Ако Ви е харесала идеята споделете с бутоните под публикацията!



сряда, 27 декември 2017 г.

Шоколадов сладкиш с ябълки и тиквен крем



Един сладкиш който си измихлих сама, като сглобих две различни рецепти. Правих го два пъти по поръчка и се хареса много от всички, които го опитаха. Сега ви го представям, за да му се насладите и вие. 


Необходимите продукти: 3 ябълки, 1 ч ч квас, 1 ч ч прясно мляко, 2 ч ч бяло брашно, 1/2 ч ч какао, 1 1/2 ч ч захар, 2 ч л ванилов екстракт, 1 ч л сода, 1 щ сол, 2 големи яйца, 1/ 4 ч ч ябълково брашно. 

За гарниране: 1 бурканче бебешко ябълково сладко с ванилия.

За крема 250  р маскарпоне, 200 мл сметана, 3-4 с л пудра захар, 2 ч ч пюре от печена тиква, 1 ч л портокалови корички по желание.
Разбийте маскарпонето с пудрата захар. Добавете разбитата сметана и ванилията. Отделете 1/2 ч ч от крема и в останалото количество добавете тиквеното пюре.


Разбийте яйцаъа със захарта на гъст крем. Добавете олиото, млякото и леко разбъркайте. Смесете всички сухи съставки в купа и ги добавяйте на части като разбърквате внимателно. Добавете кваса и нарязните на ситно ябълки. Изсипете в тавичка с размери 20/30см и печете на 170-180 градуса до суха клечка. 
След като го извадите охладете напълно и сиропирайте със сладкото. Сложете и парченцата ябълки. Отгоре шприцовайте крема със звездовиден накрайник. Украсете по ваше желание. 
Аз в случая го направих, като торта този сладкиш, разделих блата на два по-тънки, сложих ябълковото сладко между блатовете. Ако го изпечете като сладкиш в правоъгълна тавичка ще стане малко по тънък блат и си го сиропирате със сладкото подреждате си плодовете отгоре и накрая крема по същия начин с пош.



Да Ви е сладко!



Ако сте харесали сладкиша, направете си го и споделете с бутоните под публикацията.


Гръцка баклава с кексова плънка



Гръцка ли е или българска нямам си представа, защото рових да намеря рецепта на гръцки с плънка и не открих нищо такова. Няма значение важното е, че баклавата стана за чудо и приказ и дори не я снимах, когато я направих за пръв път. Съжалих естествено, но така си имах оправдание да я направя пак въпреки калориите, които съдържа и които не са много добре за моята фигура 😜.


Необходимите продукти: 350 гр кори за баклава, 200 гр масло разтопено, 3 яйца, 3 с л захар, 1 1/2  ч ч орехи, 3 с л брашно, 1 ч л бакпулвер, 1 ч л ванилия, 1 1/2 с л  грис, лимонова кора. 

За сиропа: 800 гр захар, 700 мл вода, лимонова кора, 1 с л лимонов сок, ванилия. Продуктите за сиропа сложете в тенджерка и варете за 6-8 минути.


За кексовата плънка разбийте яйцата със захарта на крем и добавете гриса, брашното с бакпулвера, ванилията и лимоновата кора.
Намажете дъното на тавичка с масло сложете една по една седем кори, като мажете между всяка кора с масло. На седмата кора сложете 1/3 от кексовата смес и поръсете 1/3 от орехите. Сложете 3 кори отново намазани с масло, следващата третинка от плънката и корите. Отново три кори с масло и последната третинка от плънката и орехите. Завършете с останалите 6-7 кори намазани с масло помежду им. Нарежете баклавата и печете до златисто. Извадете охладете и залейте с горещ сироп. 



Оставете да се охлади на стайна температура и след това приберете в хладилник.



Да Ви е сладко!


Ако Ви е харесала идеята за тази пухлава баклава, направете си я и споделете с бутоните под публикацията!

вторник, 26 декември 2017 г.

Мадлени с кафяво масло и бадеми - Brown butter almond Madeleines




Купих си формички за мадлени и започнах да се ровя за рецепти. От рецепта на рецепта попаднах на тази. Изобщо не се зачудих дали да я почна само, като си представих аромата на леко запържено масло и вече знаех, че това е по мой вкус. 

От едно известно време си купувам домашно прясно мляко. Като сваря една тенджера мляко около 4-5 литра се събира толкова много каймак, че реших да си направя масло в домашни условия. Получава се лесно и е супер вкусно масло, което си мирише на истинско. Та по повод за аромата на маслото се отпуснах да ви обяснявам, защо разбрах набързо, че това е моята рецепта. Сега на въпроса за мадленките, нежни, ароматни и прекрасни, френска му работа.



Необходимите продукти: 
170 гр масло, 
85 гр брашно, 
60 гр бадемово брашно, 
щипка сол, 
140 гр захар, 
3 големи яйца плюс един жълтък,
1/4 ванилов екстракт ( аз ползвам натурална ванилия на прах), 

1/2 бадемов екстракт( а този аромат замених с портокалови корички), 

1 ч л бакпулвер(от мен).


Разтопете маслото в касерола докато покафенее и замирише на ядки, внимавайте да не го изгорите. Намажете с разтопено масло формите за мадлени. Оставете маслото да се охлади но не да се втвърди.  Смесете брашното с бадемовото брашно, бакпулвера и солта. Разбийте яйцата и захарта на крем. Добавете ароматите, добавете сухите съставки, като разбърквате внимателно. Накрая добавете и маслото. Оставете да постои един час и след това сипете с помощта на лъжица за сладолед във формите и печете на 180 градуса, до леко зачервяване на крайчетата. Извадете внимателно от формите и оставете да се охладят. По желание украсете с бял шоколад и поръсете с шам фъстък или кокос. Най-вкусни са леко топли или след няколко часа на стайна темперетура. 

Да Ви е сладко!

Ако Ви е харесала рецептата, споделете с бутоните под публикацията. Стават за празник и делник 😊



Ingredients

6 oz (1 1/2 sticks, 170g) unsalted butter
1/2 cup (3 oz, 85 g)all purpose flour
1/2 cup (2 oz, 60 g) almond flour
Pinch of table salt
1/2 cup plus 2 tablespoons (5 oz, 140 g) granulated sugar
3 large eggs plus 1 large yolk
1/4 teaspoon vanilla extract
1/2 teaspoon almond extract

Melt the butter in a small saucepan. Continue heating the butter until it foams, bubbles and the milk solids fall to the bottom of the pan. Allow the milk solids to brown.
Pour the browned butter into a small dish, leaving the browned milk solids in the pan.
Reserve a tablespoon of the browned butter to grease the Madeleine pan.
Set aside the remaining butter to cool but not solidify.
Whisk together the flour, almonds and salt.
Whisk the eggs with the sugar and extracts until the eggs are pale, aerated and leave a "ribbon" when the whisk is drawn through the mix.
Fold in the flour with a wire whisk.
Fold in the browned butter.
Rest the batter for 1 hour.
Bake 8-10 minutes until golden brown.
Best eaten slightly warm or within a couple of hours of baking.

понеделник, 25 декември 2017 г.

Матча бисквитки с шам фъстък



При последното си ходене до Дания си купих най-после матча. От много време се каня да я пробвам. Аромата е силен и за хората, които обичат зелен чай мисля, че бисквитките ще са вкусно допълнение към топлата им напитка. Идеята е взаймствана от тук:

Необходимите продукти: 2 с л чай матча на прах, 1 яйце, 1 1/2 ч ч брашно, 3/4 ч ч захар, 1 /2 ч л сол, 3/4 ч ч меко масло. 
За украсата: 100 гр бял шоколад, 1 ч л кокосово масло, 1/2 ч л какаово масло, 2 с л млян шам фъстък.

Разбийте маслото със захарта и солта. Добавете яйцето и разбийте до хомогенност.  Добавете брашното смесено с чая. Разбъркайте и прехвърлете в пош ъс звездовиден накрайник. Шприцовайте сладките върху хартия за печене и сложете в хладилник за 15 минути. Загрейте фурната на 180 градуса и печете за около 5-6 минути на средата на фурната. Наблюдавайте ги, дънцето на бисквитките не трябва да прегаря. Извадете и оставете да се охладят. 
Пригответе белият шоколад като го разтопите на водна баня. Добавете маслата и темперирайте.
Топнете единият край на бисквитките в шоколад и поръсете с шам фъстък.

Какво по-хубаво от чаша ароматен чай и бисквитка подхождаща на случая 😉 Снимките отново са правени на лампа и не струват, но зимата е голяма мъка с осветлението. Пък и трябваше да бързам иначе бисквитки нямаше да останат.


Да Ви е сладко! 

Следващата рецепта, която ще публикувам ще е за тези уникални мадлени с лешниково масло.



Ако Ви е харесало моето предложение направете си ги и споделете с бутоните под публикацията.


вторник, 19 декември 2017 г.

Пухкави кифлички с локум



Лесни кифлички с много нежна текстура, стават за закуска и за носене в училище.


Необходимите продукти: 
200 мл прясно мляко, 
450-500 гр бяло брашно,
 75 гр захар, 
1/2 ч л сол, 
50 мл олио,
1 ч л ванилия натурална на прах или екстракт, 
30 гр масло, 
1 яйце, 
130 гр течен квас (100% ). 


Технологията е точно като за хляб с квас, само че без автолиза. Замесих тестото с всички продукти без олиото и солта. Оставих го да почине и премесих със солта. Олиото добавих на части като прегъвах тестото няколко пъти през 30 минути. Не съм оставяла на студено в хладилника. Тестото втасва цяла нощ в стаята. На сутринта разделих на 12 топчета и във всяко парченце сложих по 1 локум. Оставих отново за 3 ч на стайна тмпература да се навдигнат. Намазах с яйце и поръсих със захар. Пекох в загрята на 190 градуса фурна, до златисто. 


Да Ви е сладко!


Ако Ви е харесала идеята споделете с бутоните под публикацията!