Лесни кифлички с много нежна текстура, стават за закуска и за носене в училище.
Необходимите продукти:
200 мл прясно мляко,
450-500 гр бяло брашно,
75 гр захар,
1/2 ч л сол,
50 мл олио,
1 ч л ванилия натурална на прах или екстракт,
30 гр масло,
1 яйце,
130 гр течен квас (100% ).
Технологията е точно като за хляб с квас, само че без автолиза. Замесих тестото с всички продукти без олиото и солта. Оставих го да почине и премесих със солта. Олиото добавих на части като прегъвах тестото няколко пъти през 30 минути. Не съм оставяла на студено в хладилника. Тестото втасва цяла нощ в стаята. На сутринта разделих на 12 топчета и във всяко парченце сложих по 1 локум. Оставих отново за 3 ч на стайна тмпература да се навдигнат. Намазах с яйце и поръсих със захар. Пекох в загрята на 190 градуса фурна, до златисто.
Да Ви е сладко!
Ако Ви е харесала идеята споделете с бутоните под публикацията!
Чудесни кифлички, Любче! Наистина изглеждат много пухкави и апетитни! Весели празници, мила! П.п./ Благодаря още веднъж за съветите, които ми даде за питката :)
ОтговорИзтриванеМоля пак заповядай, за мен е удоволствие да помогна с каквото мога. Весели празници и на теб!
Изтриване