Чудех се доста време дали да ги направя, но ги срещм толкова често и са така апетитни по снимките, че си казах ставам и ги правя. Ползвах тази рецепта:
https://mylittlesurprisewhittedy.blogspot.bg/2014/08/loukoumades.html намалила съм само продуктите за сиропа и добре, че го направих предостатъчен е.
Намерих и други рецепти може да си изберете която желаете:
http://www.mygreekdish.com/recipe/loukoumades/
http://xaroumenos-taxidioths.blogspot.bg/2013/02/lokma.html
http://xaroumenos-taxidioths.blogspot.bg/2013/02/lokma.html
Необходимите продукти: 2 ч ч пресято бяло брашно, 9 гр суха мая, 1 ч л сол 1 ч л захар, 1 ч ч вода.
За пържене: олио
За сиропа: 1 ч ч захар, 1/4 от един лимон, 1 ч ч вода.
За гарниране ванилов сладолед или пресни малини, ягоди или други плодове. Даже е по-добре да не са много сладки плодовете, получава се страхотен контраст.
В касерола сложете 1 чаша захар и 1 чаша вода. Когато започне да завира сиропа добавете сока от 1/4 лимон оставете леко да ври около 5 минути.
В купа изсипете брашното, направете кладенче, в което поставете маята, солта, захарта и водата /1 чаена чаша/ако е необходимо добавете още, докато получим мека смес не много рядка, но не и гъста, като за хляб/. Разбъркайте до получав ане на хомогенна смес. Покрийте със стреч фолио и го поставяме на топло място за около 1 час.
В съд за пържене изсипете олио и го загрейте, ако съдът по-малък е добре, за да се покрият бухтичките при пържене. Не пържете на максимална степен, при мен от 9 степени пържих на 7.
Втасалото тесто полейте леко с олио. Намажете си само лявата тъка с олио, а с дясната ще си помагате с лъжица. Ако сте левичар естествено, както ви е удобно.
С помощта на лъжица правете малки топчета и пускайте в мазнината. Може да се направялесно и с пош, правих и по двата начина с пош е по- лесно и не се цапаш постоянно.
Пържете докато станат светло кафяви. Обърнете ги с метална решетка по време на пърженето.
Готовите извадете и веднага пуснете в сиропа за 5 минути. После ги извадете и поставете в десертна чиния, гарнирани по желание.
Страхотни са!!!!!
ОтговорИзтриванеЧудесни са
ОтговорИзтриванеЧудесни са
ОтговорИзтриванеСиропа студен ли трябва да е?
ОтговорИзтриванеДа, охладен до снайна температура.
Изтриване