Лесен, вкусен и на конци! Какво повече да се иска от един козунак? Запрятайте ръкави, защото започваме.
Необходимите продукти: 3 яйца, 150 гр захар, 200 мл прясно мляко, 20 гр масло, 50 гр мас, 60 мл олио, 20 гр прясна мая, 600 гр брашно, 2 ванилии, кората на един лимон, 1 с л какао, 1 с л ром.
Използвайте помощта на миксер с бъркалките за тесто, може да ползвате и машината за хляб или да си го омесите на ръка.
Активирайте маята с малко от затопленото предварително мляко с лъжичка захар и 2-3 лъжички брашно за рядка каша. Докато си приготвите останалите продукти маята ще стане готова.
Разтворете захарта в топлото мляко докато се стопят кристалчетата. Добавете яйцата, лимоновата кора, ванилията и половината от олиото и шупналата мая. Започнете да прибавяте брашното на части и бъркайте с бъркалките за тесто докато тестото се отлепи от съда и се оформи като топка в средата. Отнема не повече от 10 минути, може и в машина за хляб. Тестото трябва да е меко на пипане и да не лепне. Добавяйте малко по малко и останалото олио, като продължавате омесването. В процеса на омесване се виждат конци в тестото.
Оформете фитили, като отново спазвате същата посока на разтягане на тестото.
Ако обичате по-сладки козунаци, сложете сладка плънка, не увеличавайте захарта, защото голямото количество захар в тестото го прави по-сбито и пречи на втасването. Оформете козунака, като топка или дълга плитка. Преместете го в съда, в който ще се пече и го оставете да удвои обема си. Внимавайте да не превтаса, тогава и плетката се разлива и конци няма. За процесите на втасване можете да си помагате с фурната включена да загрее на 50 градуса и изключете след това. Намажете с яйце и поръсете с филирани бадеми и влажна захар. Изпечете козунака на 170 градуса за около час, но това зависи от дебелината и фурната. Може да покриете козунака с хартия или фолио, по време на печенето, ако започне да се препича коричката.
В този вид втсва във фурната докато удвои обема си но отново внимавайте да не превтаса!
Втасал вече и готов за печене. Печете на 170-180 градуса без вентилатор, ако се зачерви бързо се покрива с хартия и се намаля до 165градуса.
Ако Ви е харесало шареното козуначе направете си го и споделете с бутоните под публикацията.
Мнохо апетитен козунак! Станал е страхотен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви, много мило! Приятен ден!
ИзтриванеИха...красота...то не конци, ами ластици направо...чуден!
ОтговорИзтриванеМного конци бяха наистина, моята кума каза че е като пишмание. Приятен ден!
Изтриванеизглежда лесно и вкусно, много благодаря
ОтговорИзтриванеЧудесен козунак!!!
ОтговорИзтриванеОт тази рецепта 2 козунака ли излизат? Виждам 2 във фурната :)
Да два големи или три по-малки :)
ИзтриванеБлагодаря ти много!
ИзтриванеВесели приготовления за Празника!