неделя, 27 март 2016 г.

Сладкиш без яйца - пълна измишльотина ама много вкусна





Представяте ли си да останете без яйца в хладилника, а да ви сърбят ръцете да си направите нещо вкусно и да зарадвате домашните любимци. От друга страна се сещам че имам приятелка алергична към яйца така че рецептата е много подходяща за такива хора.
Много богат се получи вкуса и бъобще не му липсват яйцата. Ядките които са между двата крема се напояват с влагата и стават много хувави, като млечен орех.  


Необходимите продукти: 1 ч ч сладко (аз ползвах ягодово), 2/3 ч ч олио, 1 ч ч прясно мляко, 2 ч ч брашно, 1 ч ч счукани орехови ядки, 1 с л какао, 1 1/2 ч л бакпулвер, 1 ванилия, 1/2 щ сол. 



За крема: 1 л прясно мляко, 100 гр нишесте, 7 с л захар, 1 ч ч сметана, ванилия, 1/2 желатин, 1 лимонова кора, сока на 1/2 лимон. 
Сварете крем от прясното мляко и нишестето със захарта, както обикновен крем. Добавете лимоновата кора и лимоновият сок. Получава се гъст крем. Разделете го на две и оставете да се охлади леко. Едната половина се изсиппва върху ябълките, а в другата сложете сметаната разбита на гъст крем и разтвореният на водна баня желатин. 

За гарниране: 1 ч ч ванилови ябълки, 1/2 ч ч орехови ядки. 
За украса карамелизирани орехи, карамелени трохи, карамелен сос.  


Всички сухи съставки се смесват. В блендер сложете сладкото, олиото и прясното мляко. Разбийте за да се получи гладка смес. Смесете със сухите съставки. Изсипете в тавичка и печете на 180 градуса до суха клечка.
Оставете да се охлади. Сложете го в чиния или поднос сложете ринг около него и намажете обилно с ваниловите ябълки. Изсипете крема без сметаната. Поръсете с ореховите ядки. Изсипете другият крем и заравнете. Оставете в хладилник поне за една нощ. Отстранете ринга и украсете по ваше желание.  


Да Ви е сладко! 


Ако Ви е харесало моето предложение, направете си го и споделете с бутоните под публикацията.


Други случаи в които съм използвала тези страхотни ванилови ябълки: 






Погрижихме се за коремчето, а сега може да се погрижите и за кожата си ----->
http://daylong.bg/

събота, 26 март 2016 г.

Козунак и още как да постигнем ефекта конци



Козунаци , козунаци ама как да станат на конциииии?


Тайната е в оформянето и обработката на тестото!


Необходимите продукти: 6 яйца, 300гр. захар, 1 с.л.течен подсладител( може да не се добавя не е от значение за конците ), 300 мл. пр.мляко, 20 гр прясна мая, 1 кг. брашно (София мел), 180 гр . мас и масло, 20 мл олио, кората от 2 лимона, есенция ром, 1 с.л.ракия. 

По желание орехи, бадеми, стафиди или други сушени плодове.

Яйце за намазване на козунака. 

Влажна захар за поръсване. 



Препоръчително е продуктите да бъдат затоплени, аз никога не го спазвам това! Работих с яйца и мляко от хладилника. Затоплих само маслото и маста за да ги разтопя.



Разбийте с миксер яйцата и захарта до крем, прибавете  млякото с разтворената в него мая, есенцията , ракийката и течния подсладител. Постепенно добавете по малко от предварително пресятото брашно. Бъркайте с миксер докато може, след което доомесете докато свърши брашното. Прехвърлете в машината за хляб програма месене. Добавяйте маслото смесено с другите мазнини на части докато се поеме. Като се измеси го оставете само за 10-15 минути в машината и я изключете. Не е добре да се остави да удвои обема си, защото тестото става на големи шупли и след това не стават конци. Тройното втасване както повечето пишат е по- подходящо за погачи. За козунака е по-добре да е гладко и еластично тестото защото иначе после ще стане рошав и ще се напука неравномерно. Така че тестото го оставяме за кратко да почине и веднага продължаваме с оформянето на конците. 
Тук следва най- важното нещо което прави тестото на конци. При мен се виждаше, че тестото става на конци дори докато е сурово. Извадете го от машината и го разтеглете леко прегънете на две и разтеглете отново в същата посока. Не сменяйте посоката. С много леко потупване на тестото по плота, като го хващатате само в единият край го тупнете и то се разтяга при няколко повторения то се разпъва и отново прегъвате и продължавате без да сменяте посоката. Така се оформят нишките. Накрая разтеглете и нарежете на части. Оформете фитили като отново следвате посоката на разтегляне.  

Хващате отгоре и прехвърляте тестото- обръщате го.


приземява се така...

сгъвате го ...


Забележете че при второто прегъване тестото е вече по-гладко и набъбнало. Така става всеки следващ път.

клипче-------> https://www.facebook.com/lubka.gecheva/posts/1300124120004503?ref=notif&notif_t=like

https://www.youtube.com/watch?v=STMFJPnw-Gs&nohtml5=False  Ето тук има същият принцип за конците.

Оплетете фитилите и оформете по ваше желание. Оставете да втасат 30 минути в стаята след това на 
 50 градуса във фурната. Намажете с яйце и поръсете с леко намокрена захар и филирани бадеми. Пече се на 170 фрадуса, не съм засичала време но е коло 40 минути.



Да Ви е сладко!
Рецептата е на Мариана Манчева, благодаря за сполучливата комбинация! Ако Ви е харесал моят козунак, направете си го и се насладете. Споделете публикацията с бутоните под нея за да се зарадва и някой друг  :)


Искам да направите разлика между хубаво тесто и конци, за целта ще ви покажа една друга моя снимка от преди доста време. Тези козуначени мъфини са добре омесени и се делят на дипли. Баба ми казваше че тестото е "разтръсно". Но те нямат конци!






вторник, 22 март 2016 г.

Торта "Рошка"



Торта с горски плодове, пухкави блатове и плътен ванилово лимонов крем. Мнооого вкусна!


Необходимите продукти: 

-1 ч ч брашно от рожков, 1 ч ч брашно, 3/4 ч ч захар, 1 ч л сода, 3/4 ч л бакпулвер, 1 с л какао
- 3 жълтъка, 3/4 ч ч олио, 1/2 ч ч вода, 1 ч л ванилов екстракт, 3 с л прясно мляко
-3 белтъка, 3/4 ч ч захар


Смесете съставките от първият ред в купа. От вторият ред в друга купа. Смесете двете смеси на ръка. Разбийте белтъците със захарта на гъст крем и я добавете на части към сместа. Изсипете в форма за торта с диаметър 26см. Изпечете на 180 градуса до суха клечка. След като се охлади блата се разрязва на два по- тънки.


За крема: 1 л прясно мляко, 1 1/4 ч ч захар, 1 1/4 ч ч брашно,  3 яйца, 1 шушулка ванилия, 100 гр масло, 250 мл сметана, 1 лимонова кора.  
Сварете млякото добавете към него яйчената смес. Бъркайте непрекъснато докато се сгъсти. Още докато е горещо добавете маслото. Оставете да се охлади и добавете разбитата сметана.
Шоколадова сметана за измазването: 100 гр шоколад, 200 мл сметана.
За паниране препечени кокосови стърготини.
Плодове за гарниране (пресни ягоди, боровинки и малини), 1/2 ч ч сок от компот за сиропиране на блатовете.
За украса препечени филирани бадеми и бял шоколад.


Сглобяване: блат - сироп - крем - плодове - блат - сироп - шоколадова сметана. Оставя се в хладилник да стегне. Измазва се отстрани и се украсява по желание. 


Да Ви е сладко! 





неделя, 20 март 2016 г.

Еклерова торта



Торта за рожден ден на една прекрасна мама, поръчана от нейната прекрасна дъщеря!
Честит 50-ти рожден ден! 
Пожелаваме ти много здраве, щастие и незабравими мигове!
Избрах да изпозвам тези блатове, но като цяло тората  е с еклери по желание на поръчителя. Разбрах че рожденичката много обича еклерова торта и запрятам ръкави да правя такава, с много вкусен блат за основа и невероятен крем. 



Необходимитр продукти за два блата:
-1 ч ч какао, 1 ч ч брашно, 3/4 ч ч захар, 1 ч л сода, 3/4 ч л бакпулвер, 
-4 жълтъка, 3/4 ч ч олио, 1/2 ч ч вода, 1 ч л ванилов екстракт, 
-5 белтъка, 3/4 ч ч захар.



Смесете съставките от първият ред в купа. От вторият ред в друга купа. Смесете двете смеси на ръка. Разбийте белтъците със захарта на гъст крем и я добавете на части към сместа. Изсипете в форма за орта с диаметър 25см - 2 бр. Изпечете на 180 градуса до суха клечка.
За тънък блат: 5 яйца, 5 сл захар, 4 с л какао, 1 ванилия. Разбийте яйцата със захарта на крем и добавете какаото с ванилията. Изсипете в правоъгълна тавичка с хартия на дъното. От изстиналият блат изрежете ивици с които да облечете борда на формата за торта.



За еклелите: 100 мл олио, 200 мл вода, 150 гр брашно, 4 яйца.
Подробно обяснение за това как да си наравите еклери може да видите тук.
Еклерите напълнете с белият крем. 



За крема: 1 л прясно мляко, 1 1/4 ч ч захар, 1 1/4 ч ч брашно, 5 яйца, 1 шушулка ванилия, 100 гр масло, 100 гр бял шоколад, 100 гр черен шоклад, 1 желатин, 250 мл сметана.  
Сварете млякото добавете към него яйчената смес. Бъркайте непрекъснато докато се сгъсти. Още докато е горещо добавете маслото и разделете крема в две купи, в едната сложете белият шоколад в другата черният шоколад. Разтворете желатина в студена вода и го добавере в кафявата смес. 



Сглобете тортата, като поставите в тортена чиния изстиналият блат. Облечете стените с тънък блат. Сиропирайте леко с малинов сироп. Аз използвах домашен с малини и боровинки. Изсипете част от кафевият крем и подредете еклерите върху него. Между еклерите поставете резени банан. Залейте отгоре с останалият крем. Оставете да се стегне в хладилник. 
Отстранете ринга и измажете тортата с шоколадова сметана. Оставете да се стегне сметаната. Залейте с ганаш и украсете по ваше желание.



Голяма врътня си е тази торта но си заслужава, направете си и вие една такава тортичка и се поглезете!
Дано си харесат тортичката и да им е сладко! 



Ако на вас ви е допаднала моята торта споделете с бутоните под публикацията!




Погрижихме се за коремчето, а сега може да се погрижите и за кожата си ----->
http://daylong.bg/

четвъртък, 17 март 2016 г.

Вкусен тарт с крем, бадеми и шоколад



Много хрупкава основа, пухкав крем и шоколадова заливка! Вкусовете и текстурите са достойни за мастършеф според сина, а той вече има доста изтънчен вкус. 


Необходимите продукти: 
1 яйце, 
200 гр масло, 
100 гр захар, 
300 гр брашно, 
1/2 ч ч смелени бадеми, 
ванилия.
За крема: 
400 мл прясно мляко, 
100гр захар, 
1 шушулка ванилия, 
1 яйце, 
2/3 ч ч брашно, 
60 гр масло, 
100 гр бял шоколад,  
1 желатин, 
1 ч ч сметана за разбиване.

За крема сварете млякото, добавете разбитото яйце със захарта и брашното. Добавете ванилията и бъркайте докато се сгъсти. Още до като е горещ крема в него се слагат шоколада и маслото исе разбърква докато се получи гладък крем. Прибавете и разтвореният желатин и рзбъркайте отново. Оставете да се охлади в хладилник. разбийте сметаната и я добавете към крема.

За ганаш: 
50 гр шоколад, 
60 мл сметана, 
1  ч л кокосово масло.
За гарниране: 
50 гр черен шоколад, 
бадеми.


Замесете тестото в блендер или на ръка важно е да не се стопли много маслото. Като направите всичко на топка го оставете за кратко в хладилник. Разточете върху хартия на кора с дебелина около 5 мм. Сложете заедно с хартията и оформете борд. Сложете хартия отгоре и изсипете 1 купа фасул или ориз да натиска тестото. Печете на 180 градуса до златисто около 25 минути. Махнете боба с хартията и оставете още 5 минути.
Извадете и оставете да се охлади. Намажете с разтопен шоколад вътрешността на платката, така няма да омекне от крема после. Изсипете крема и оставете в хладилник да стегне. Изсипете ганаша отгоре и поръсете с препечени филирани бадеми.


Да Ви е слако!


 Ако Ви е харесала моята супер вкусотия споделете я и станете мастършеф у дома. Споделете я сбутоните под публикацията, заслужава си !



неделя, 13 март 2016 г.

Торта с кестени "Перфекта"



Купих си аз пюре от кестени, замразено купих си и мус от кестени в бурканче и започна едно чудене какво да си направя с тези вкусотии. Чудех се и се маех ама не ми се рискуваше и се допитах до приятели в кулинарните групи. Отзоваха се веднага две мили дами, които сърдечно благодаря.
Това е едната рецепта, която получих и се захванах да направя. Копирам директно написаното от Дияна Стоянова.
Както винаги реших малко да променя нещата и резултата ме очарова, не че не ми хареса идеята за крема на Дияна, просто се оказа че нямам заквасена сметана в момента. Следващият път ще си направя оригиналният крем.




Необходимите продукти: 250гр кестеново пюре,4 яйца,150гр захар,50гр смлени бадеми,40гр брашно,1 ч.л.бакпулвер.
За крема: 450гр сметана+ 250 гр квасена сметана+150гр захар(може и повече захар, ако оничате по- сладко), един желатин, разтворен в 2-3с.л вода.
За кестеновия ганаш:300гр кестеново пюре,100гр натурален шоколад,30гр масло.

Разделете белтъците от жълтъци. Разбийте белтъците на пяна с половината захар, като прибавяте захарта на порции. С другата част захар, разбийте жълтъците до побеляване. Към жълтъците прибавете кестеновото пюре,смлените бадеми, пресятото брашно с бакпулвера. Разбъркайте до хомогенност и накрая на порции прибавете белтъците.  Изсипете в застлана с пергаментова хартия форма (23см) и печете около 25 мин.(до готовност) в предварително загрята фирна на 200°С.
За ганаша  разтопете шоколада и маслото.Оставете ги малко да изстинат и прибавете към кестеновото пюре.Разбъркайте до хомогенност.
За крема: Разбийте сметаната със захарта и когато достигне своя пик.на порции прибавете разстопения в микровълновата и леко изтиналия желатин, като продължавате да разбивате с миксер.След това прибавете заквасената сметана и разбийте добре.
Сглобяване: В тава с ринг сложете изтиналия блат, сложете половината крем( може да оставите малко за декорация),следва ганаша и след това крема.Украсете по желание.
Аз не съм пoлзвала готово кестеново пюре, защото нямах, а си направих.Сварих около 300г.кестени, обелих ги, нарязах ги и в блендер с висока мощност ги разбих със захарен сироп.Сварих 100 нг.вода с 200 г.захар и 1 ч.л.ванилия.Захарния сироп прибавете на порции.Ако водата е малко,прибавете повече, ако е в повече,не слагайте цялата.




А сега да ви споделя моето по-различно кремче: 150 гр мус от кестени, 2 ч ч прясно мляко, 2 яйца, 100 гр захар, 1 шушулка ванилия, 2/3 ч ч брашно, 100 гр бял шоколад, 50-60 гр масло, 1 ч ч сметана за разбиване, 1 желатин. 



За допълнение към тортата използвах и малко от моите ванилови ябълки. Някак си все си мисля че кестените си вървят с ябълки.




Сглобяване: блата го разрязах на две по-тънки платки. Сложих едната в тортена чиния. Сложете ринг около блата и намажете отгоре с ванилови ябълки. Изсипете  крема. Отгоре поръсете с пресни боровинки. Сложете вторият блат намажете с малко захарен сироп с ром или друг ароматен ликьор а след това с ганаш. Заравнете и оставете в хладилник да се охлади и стегне.
Отсранете ринга и решете как да украсите и поднесете тортата по ваш вкус. Аз набързо я завърших като ми дойдоха гостите с малко запечен кокос.




Да Ви е сладко! 



При мен кестените до сега не са били продукт за сладкиши, но вече ще си ги ползваам с голямо удоволствие.




Ако и вие обичате да изпробвате нови продукти и рецепти направете си нещо вкусно с кестени и споделете с бутоните под публикацията.






Погрижихме се за коремчето, а сега може да се погрижите и за кожата си ----->
http://daylong.bg/